danijel ivin tito hrvoje zekanović

U ponedjeljak ujutro u Studiju 4 nastala je svađa između Daniela Ivina, predsjednika Savjeta antifašista Hrvatske i Hrvoja Zekanovića, dopredsjednika HRAST-a.Tema je bila, Josip Broz Tito, odnosno zabrana korištenja komunističkih simbola.

Danijel Ivin stalno je prijetio da će napustiti emisiju, prekidajući Zekanovića, vičući i preuzimajući riječ.

Hrvoje Zekanović podsjetio je da su u Hudoj jami iskopane dječje pletenice, da je tamo zazidano 2500 ljudi, da su umirali u najgorim mukama i da je za to odgovoran Josip Broz Tito, te da ga ne bi začudilo da je Tito osobno gledao zazidavanje.

“Zamislite kako su se osjećala ta zazidana djeca kada se sjetite imena Josipa Broza Tita”, rekao je Zekanović.

“Kakve dokumente imate da optužujete Tita za te zločine”, pitao je Ivin Zekanovića.

“Jeste li vi bili u toj Hudoj jami, kad to znate? Niste bili? Gdje su dokumenti da je Tito kriv za bilo što”, poviknuo je Ivin.

“Ako je ovo emsija da on kaže svoje – to ne dolazi u obzir!”, vikao je Ivin ne dopuštajući Zekanoviću da uopće dovrši rečenicu.

“Moje je mišljenje da je on jedan od najvećih ljudi 20 stoljeća. On sigurno nije počinio nikakve zločine. Telegrafirao je trećoj armiji da se mora paziti na propise o zarobljenicima iako ti domobrani i ustaše nisu poštovali primirje i potpisani kraj rata. S njima je postupljeno na pravi način. Mnogo mojih prijatelja se vratilo s Bleiburga, civila, žena i djece. Ni jedan civil tamo nije stradao”, rekao je Ivin.

Ivin je ispitivao Zekanovića je li osobno bio u Hudoj jami kada su u njoj ubijani ljudi, dok mu je Zekanović uzvratio pitanjem je li on bio na Mjesecu.

Ivin je lamentirao da se Tita treba mjeriti po državnicima, kraljevima, princezama i prinčevima ondašnjeg vremena koji su se okupili na njegovom pogrebu i neka Zekanović kaže njima da su oni došli odati počast jednom zločincu: “Pa jeste li vi normalni?!”, uzviknuo je Ivin Zekanoviću.

Podsjetimo, Danijel Ivin, nekadašnji predsjednik Geotehnikina nadzorna odbora uvjetno je kažnjen 2012. s 11 mjeseci zatvora. Javnosti poznat kao brat Slavka Goldsteina i kao bivši predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, kažnjen je uvjetno jer je riječ o osobi starije životne dobi i narušena zdravlja, navodi Slobodna Dalmacija.

Izvor: Sloboda.hr/HRT/Narod.hr