Pope-Francis-to-evangelical-conference-630x347

Papa Franjo poslao je poruku jedinstva i ljubavi nedavno održanoj konferenciji američkih Pentekostalnih crkvi, a njegovo obraćanje braći protestantima snimio je na svom smartphoneu njegov prijatelj Anthony Palmer, biskup Zajednice evangeličkih episkopalnih crkvi, koji ga je posjetio u Vatikanu. Zajednica evangeličkih episkopalnih crkvi jest skupina nekoliko pentekostalnih crkvi koje se osjećaju anglikancima, ali nisu u zajedništvu s anglikanskom zajednicom.

Palmer je Papu posjetio prošli mjesec u Vatikanu i rekao mu za konferenciju na kojoj se sprema ići, te ga zamolio da pošalje neku poruku sudionicima.

– Možeš li me snimiti na svom smartphoneu?-upitao ga je Papa, nakon čega je Palmer odmah počeo snimati Franjino obraćanje američkim protestatntima.

– Govorim vam kao brat, s radošću i čežnjom. Moramo biti braća, moramo zajedno plakati, istim suzama – poručio je Papa, te pozvao posjetitelje konferencije da se pomole za njega i udijelio im blagoslov. Kako pišu mediji, vatikanske službe vjerojatno nisu imale pojma da je Papa uopće snimio takvu poruku, dok se nije prije dva dana pojavila na YouTube-u.

Papina briga za jedinstvo očituje bratsku povezanost koja već postoji među svim kršćanima, a razloge za to jedinstvo Papa Franjo potpuno spontano, gotovo nepodnošljivom lakoćom evanđeoski pojednostavljuje: Ljubi Boga iznad svega, i ljubi svoga bliženja jer je on tvoj brat i sestra. Papa Franjo je svjestan ne zanemarive činjenice da Amerika danas živi u okružju religijskog pluralizma u kojoj se jasna crta koja razdvaja vjeru i nevjeru gotovo posve izgubila i izblijedila.

U tom misaonom pravcu ide i prethodni govor Palmera koji je rekao kako nije doktrina ono što će dovesti do jedinstva kršćana nego Božja milost. On je rekao kako za protest Martina Luthera, za kojeg je temeljna stvar bila spasenje po vjeri, već odavno nema razloga, posebice nakon Zajedničke deklaracije o doktrini spasenja iz 1999. kada su Katolička crkva i Luteranska zajednica to pitanje usuglasili.

– Braćo i sestre, Lutherov protest protiv Katoličke crkve je gotov. A vaš? Ne prosvjedujemo više protiv katoličke doktrine. Sada naviještamo isto Evanđelje – rekao je Palmer prije nego je pustio Papin video.

Autor: T.S./Bitno.net