nino_raspudic_split

U prepunoj dvorani franjevačkog klerikata na Trsteniku u Splitu održana je tribina pod nazivom “Hrvatska i BiH u 2014. godini”. Tribinu je ogranizirala Hrvatska udruga Benedikt, govornik večeri bio je prof. dr. Nino Raspudić.

“Suđenje Josipu Perkoviću u Njemačkoj, kojeg se sumnjiči za umješanost u ubojstvo Stjepana Đurekovića, moglo bi bti neugodno za SDP, jer ne može ta stranka naslijediti prostorije nekadašnje komunističke nomenklature, a ne preuzeti balast komunističke partije iz kojeg proističe i Perković”, rekao je prof. dr. Nino Raspudić.

Po Raspudićevim riječima suđenje Josipu Perkoviću moglo bi pridonijeti i većem zanimanju hrvatske dijaspore za aktivniji angžman u Hrvatskoj.

“Do sada nije moglo biti perpektive za hrvasku dijsporu u Hrvatskoj jer su predstavnici totaliotarne strukture kojoj je pripadao i Perković ubijali predstavnike dijaspore”, kazao je Raspudić.

“Nužno je da se politika, mediji i kultura očiste od komunističkih kadrova jer se uprotivnom neće otvoriti perspektive za hrvatsko društvo”, istanuo je Raspudić.

Govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini, Nino Raspudić, koji je u više navrata prekidanim burnim pljeskom, istaknuo je kako je najbolje rješenje za Federaciju BiH da se njenih deset žuapnija preoblikuje u dvije županije od kojih bi jedna bila većinska hrvatski, a druga većinskia bošnjačka. Na taj bi se način, po Raspudiću, smanjila i glomazna administracija u ovom entitetu.

“Većinska hrvatska županija obuhvatila bi sve hrvatske krajeve u Posavini, Srednjoj Bosni i Hercegovini i ne mora biti teriotorijalno povezana, a iz te bi se županije, primjerice, birao član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i ne bi se ubuduće dogodilo da na tu dužnost bude izabran netko poput Željka Komšića većinom bošnjačkim glasovima”, istaknuo je Raspudić.

Tako ustrojena većinska hrvatska županija onemogućila bi da se ubuduće, primjerice, za predsjednika Federacije BiH ustoličuje netko poput Živka Budimira koji je, po Raspudiću, dobio tek oko dvije tisuće hrvatskih glasova.

Raspudić smatra kako s bošnjačke strane trenutačno nema spremnosti za kompromis, odnonosno ustroj većinske hrvatske i većinske bošnjačke županije jer je u bošnjačkoj javnosti stvoreno raspoloženje da treba “poklopiti” Federaciju BiH tako da u njoj dominiraju Bošnjaci.

Autor: F.Č./DalmacijaNews
Video/Foto: Youtube