Uhićeni napadač koji je u središtu australske metropole Sydneyu u utorak uz povike “Allahu Akbar” napao nožem dvije žene, od kojih je jedna umrla, nije počinio teroristički napad, već je riječ o psihički bolesnom čovjeku, priopćila je tamošnja policija.

Podsjetimo, u utorak ujutro je australska policija objavila da je ženska osoba prevezena u bolnicu nakon što je zadobila ubodne rane u napadu nožem koji se u utorak dogodio u središtu australskog grada Sydneya.

Policija je privela muškarca koji ju je napao, a napadač je prethodno pokušao nožem napasti još nekoliko osoba, navode policijski izvori o incidentu koji je u utorak rano popodne po lokalnom vremenu izazvao nesvakidašnji zastoj u prometnim ulicama poslovnog središta najvećeg australskog grada.

“Imamo žensku osobu izbodenu nožem kojoj su hitne službe priskočile u pomoć i odvezle je u gradsku bolnicu”, kazao je načelnik policije Gavin Wood.

Po njegovim riječima, zadobivene ozljede nisu opasne po život.

Ubio 21-godišnju djevojku

Naknadno je pronađena druga žrtva. Radi se o 21-godišnjakinji koja je ubijena u stanu u istoj ulici.

Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije i videosnimke incidenta. Pokazuju muškarca koji nasumično pokušava napadati ljude, uzvikujući “Allahu Akbar”, dok ga tri prolaznika ne uspiju zaustaviti i zadržati na tlu.
Načelnik policije Mick Fuller rekao je da se napad ne vodi kao teroristički jer “napadač nije povezan s terorističkim skupinama i djelovao je sam”.

Lokalni mediji pišu kako je muškarac nedavno pobjegao iz psihijatrijske bolnice. Policija nije potvrdila te tvrdnje, ali je zato načelnik policije Fuller istaknuo kako je mladić imao povijest mentalnih problema i da “svi dokazi upućuju” da je riječ o činu psihički bolesnog čovjeka. Kod njega pronađen USB s materijalima “ideologija povezanih s terorizmom”.

Snimke na Twitteru pokazuju muškarca kako nakon napada juri preko gradskog raskršća i preskače preko zaustavljenih automobila mašući nožem. Čovjek je pao na zemlju kada mu je jedan automobil prepriječio put i jedna ga osoba zaustavila stolicom.

Prethodno je zaposlenica obližnje trgovine Subway telefonski izjavila kako su “vidjeli napadača koji je protrčao s krvavim nožem”.

“Policija je stigla i blokirali su ulicu pa ne možemo vani”, kazala je svjedokinja.