Riječki Hod za život, u kojem je sudjelovalo nekoliko tisuća ljudi, počeo je u subotu na Korzu ispred Gradske ure pod sloganom “Zaštitimo nerođenu djecu, najugroženiju manjinu u Hrvatskoj”, prošao je Ulicom Ante Starčevića te je završio uz glazbu i zabavu na Trgu bana Jelačića.

Kako su naveli organizatori iz Udruge Malaika, Hod za život je miroljubivi hod građana kojim se želi naznačiti važnost potpori životu kao temeljnom pravu čovjeka.

Barbara Brezac Benigar iz Udruge Malaika izjavila je uoči mimohoda da su sudionici Hoda za život danas na Korzu kako bi hodali za život, jer smatraju da život počinje začećem te da time započinju i sva ljudska prava.

“Mi branimo te nerođene živote”, kazala je i nastavila da je ovogodišnji slogan “Zaštitimo nerođenu djecu, najugroženiju manjinu u Hrvatskoj” odabran jer smatraju da ugrožavanje tuđe slobode svakako ulazi u tu domenu.

“Danas smo ovdje glas koji želi obraniti tu ljudsku slobodu, za one koji to ne mogu učiniti sami”, kazala je.

Sudionici Hoda za život nosili su transparente s natpisima “Nisam izbor, nego dijete”, “Jednaka prava za nerođene”, “Moj život je u tvoji rukama”, “Život je svet i nepovrediv”, “Život je temeljno ljudsko pravo”, “Žena ima pravo na svoje tijelo i kada je u majčinoj utrobi”, “Živi i pusti druge da žive”, “Život je vrijedan borbe”, “Zanimljivo je da su svi koji se protive rođenju već rođeni” itd.

Nekoliko minuta nakon što je povorka krenula, na Korzu im se ispriječila skupina od desetak ljevičarskih ekstremista koji su silom htjeli napasti i zaustaviti Hoda za život.

Iz kolone Hoda za život tada su se čuli povici “život, život”, uz pjesmu “Vjeruj u ljubav”.

Srećom, policija je odmah reagirala te je nakon nekoliko minuta odnijela 11 ekstremista s Korza.