vesna pusić srbija eu europska unija aleskandar vučić

Potpredsjednica hrvatske vlade i šefica diplomacije i europskih poslova Vesna Pusić zanijekala je u subotu u beogradskom tisku da će Zagreb na bilo koji način zaustaviti Srbiju na njezinu europskom putu i ocijenila da su odnosi Srbije i Hrvatske veoma dobri i korektni.

Na pitanje hoće li Hrvatska kočiti put Srbije u EU, Pusić je za “Večernje novosti” odgovorila da takva opasnost uopće ne postoji.

“Ne smatram da bi se hrvatski značaj u EU smanjio ulaskom Srbije, već je to i naš sigurnosni interes”, rekla je Pusić, ocijenivši da je potrebno napredovanje prema standardima EU svih zemalja s kojima se Hrvatska graniči.

“Na taj način dobivamo sigurne i stabilne zemlje na svojim granicama i zato ćemo pomoći Srbiji na njezinu europskom putu”, rekla je Pusić i dodala da Hrvatska “nema neko arogantno stajalište s visine, jer zna kako je i njoj bilo teško, ali se isplatilo”.

Hrvatska ministrica je, kako su prenijeli i elektronički mediji, ocijenila da su “odnosi dva susjeda veoma dobri, korektni”.

“Danas postoji puna svijest da trebamo pokazati sposobnost u svom susjedstvu da možemo civilizirano funkcionirati. Jedino tako i drugi, od Europe nadalje, mogu nas ozbiljno uzeti”, rekla je Pusić.

Uoči posjeta srbijanskog šefa diplomacije Zagrebu Ivice Dačića u srijedu, Pusić je najavila da će dva susjeda konačno riješiti pitanje nestalih.

“Ima, zapravo, relativno malo, oko 200 nestalih sa srpske strane. Svi nestali su ‘naši’ nestali, s tim što su neki etnički Hrvati iz Hrvatske, a neki etnički Srbi iz Hrvatske. Oni su isto naša odgovornost i naš interes da se njihova sudbina rasvijetli”, istaknula je Vesna Pusić.

Hrvatska šefica diplomacije najavila da će sa svojim srpskim kolegom “raščistiti situaciju na koga je red” i razgovarati o “mogućim predsjedničkim posjetama” te navela kako joj je “drago da čuje da u regiji postoji dobra volja da se takvi susreti dogode”.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je početkom ožujka u intervju za Radioteleviziju Srbije da Beograd neće pokvariti odnose sa Zagrebom i neće ništa uraditi da ih ugrozi, rekavši i da nije dobio poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da posjeti Hrvatsku.

“Sad je red da Hrvatska pozove Srbiju”, rekao je Nikolić za RTS i kazao da je bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović bio u službenom posjetu Srbiji i da je dočekan “kao dobar susjed i prijatelj”.

Srbijanska ministrica zadužena za eurointegracije Jadranka Joksimović ocijenila je u petak da će Srbija na putu u Europsku uniju imati “povremenih prepreka” iz Hrvatske, ali da Hrvatska ipak neće blokirati Srbiju.

Komentirajući primjedbu da bi Europski parlament idućeg tjedna trebao usvojiti rezoluciju o napretku Srbije u eurointegracijama, u koju Zagreb pokušava ugraditi niz novih uvjeta Beogradu, ministrica je rekla da uskoro ide u Strasbourg, gdje će iznijeti dodatne argumente o pozicijama Srbije te da očekuje da završni tekst “bude uravnotežen”. Mnogi hrvatski amandmani su odbijeni, jer su bili neutemeljeni, a Srbija i premijer Vučić pokazali su više puta, pa i odlaskom na inauguraciju nove hrvatske predsjednice, opredijeljenost za gradnju boljih odnosa, rekla je Joksimović.