vesna pusić hns radimir čačić josip sapunar

Jutarnji list objavio je snimku iskaza Josipa Sapunara, bivšeg člana uprava Hrvatskih autocesta, Uskokovim istražiteljima, u kojemu je optužio vodstvo tadašnjeg HNS-a za primanje ‘crne’ donacije od milijun kuna prije izbora 2007. godine. Sapunar je Uskoku rekao da je novac u HNS donio u plavom fasciklu, a da ga je drugi dan nazvao Čačić i zahvalio mu.

Predsjednica HNS-a, zadužena za materijalno financijsko poslovanje, tada je bila Vesna Pusić.

Novac je izvučen u aferi Remorker, odnosno financijskim malverzacijama zbog kojih su se pod sumnjom našli i bivši predsjednik HGK Nadan Vidošević, bivši pomoćnik ministra prometa Zdravko Livaković te nekoliko bivših HAC-ovih direktora. Josip Sapunar, ključni akter afere Remorker, koja je srušila Nadana Vidoševića, istražiteljima je ispričao da je za HNS obavljao usluge pranja novca za izbore. Javnost je već ranije upoznata o tome kako je jedan od bivših članova uprave HAC-a Josip Sapunar ispričao kako je milijun kuna predao pokojnom HNS-ovcu Stanku Kovaču. HNS je tada demantirao da su ikad dobili bilo kakva novčana sredstva mimo zakona.

Klikni LIKE ako smatraš da je Vesni Pusić mjesto u zatvoru!

U međuvremenu je Uskok proširio krak istrage u aferi Remorker obuhvativši upravo izvlačenje ovog novčanog iznosa koje je išlo preko kooperanta brata Milivoja Mikulića iz HAC-a te Remorkera Igora Premilovca. Okrivljeni Sapunar u priču o crnoj donaciji izravno je upleo i tadašnjeg šefa HNS-a Radimira Čačića i vodstvo HNS-a.

U osam minuta video saslušanja koje je objavio Jutarnji Sapunar govori kako je izvlačio novac iz HAC-a i nosio u HNS:

– Po ranijem dogovoru s Mikulićem i Kovačem sav novac koji sam preuzeo od Premilovca odnio sam isti dan Kovaču u stan na Ksaveru u kojemu je stanovao. Novac je bio u kuverti u plavom fasciklu s gumicom. Drugi dan nazvao me gospodin Čačić i zahvalio mi na velikoj, velikoj pomoći HNS-u. Znači, to je bilo prije izbora 2007. godine… – izjavio je Sapunar na ispitivanju u Uskoku.

– Govorimo li o Radimiru Čačiću?… – upitao ga je kasnije tužitelj.

– O Radimiru Čačiću. Sjećam se da me nazvao drugi dan popodne i zahvalio mi, kako je rekao, na velikoj, velikoj pomoći – ponovio je još jednom Sapunar, napominjući da je Stanko Kovač bio upoznat s time od koga zapravo stiže donacija.

Provizija 20 posto

U nazočnosti odvjetnika, pred uključenim kamerama, potanko je ispričao kako je cijelu priču oko donacije pokrenuo Milivoj Mikulić, nekadašnji član uprave HAC-a. Sapunar je, kako je kazao, pitao Kovača bi li preuzeli donaciju od Mikulića i ljudi iz njegova okruženja, a nakon što je Kovač pristao, Mikulić je odredio preko kojega poduzeća će se ići i koliki će se iznos uplatiti. Bila je to tvrtka Palmir koja je, pojasnio je Sapunar, bila kooperant tvrtke Mikulićeva brata Dinarik. On je spojio vlasnika Palmira s Igorom Premilovcem te je sudjelovao i u prenošenju ugovora koje je, kako je istaknuo, osobno uzeo ili predao vlasniku Palmira na adresi njegova stanovanja u Vrapču. Nakon što je transakcija preko Premilovčeva Remorkera realizirana, Premilovac mu je, nastavio je Sapunar, donio novac i predao mu na ruke iznos umanjen za njegovu proviziju od 20 posto. I Sapunar je novac, a radilo se eurima, odmah proslijedio prema dogovoru.

vesna pusić hns radimir čačić josip sapunar

Tri godine kasnije obratio mu se, kaže Sapunar, vlasnik tvrtke Palmir Drago Paliska i molio ga da riješe problem s ugovorima s Premilovcem i lažnim fakturama za koje nije bilo odgovarajućeg pokrića u dokumentaciji. Sapunar ga je spojio s Premilovcem i uputio ga da oni to zajednički riješe.

– Nakon 2010. godine Paliska me kontaktirao i pitao bi li mogli otići u ministarstvo, kod tadašnjeg ministra Čačića ili u HNS, da mu se pomogne oko nekih poslova u Istri, oko dobivanja nekih certifikata, na što sam ja rekao da ne želim to više raditi. Odbio sam… – kazao je Sapunar, koji je nedavno nepravomoćno osuđen u aferi Fimi-Media zbog sudjelovanja u punjenju crne blagajne HDZ-a.

U toj je aferi, prema prvostupanjskoj presudi, iz HAC-a preko Fimi-Medije izvučeno oko 7,7 milijuna kuna, mahom za potrebe HDZ-a.

U aferi Remorker u kojoj se očekuje da će Uskok uskoro podići optužnicu, obuhvaćeno je izvlačenje više desetaka milijuna kuna državnog novca na projektima cestogradnje kroz uvećane cijene radova kao i nikad izvedene, a naplaćene radove. Novac se mahom izvlačio kroz fiktivnu suradnju s tvrtkama Igora Premilovca te se prao preko njegove češke tvrtke Remorker, o čemu postoji opsežna dokazna dokumentacija.

HNS demantira, Čačićevci optužuju Vesnu Pusić

Iz HNS-a su odbacili medijske navode da je stranka, prema tvrdnjama bivšeg člana Uprave HAC-a Josipa Sapunara iz saslušanja pred Uskokom u aferi Remorker, primila ‘crnu’ donaciju iz HAC-a uoči parlamentarnih izbora 2007.

– HNS nikada ni od koga nije dobio nikakva novčana sredstva mimo zakona i zakonskih odredbi. Svi sponzori i donatori HNS-a, radilo se o privatnim ili pravnim osobama, u svakom trenutku su objavljeni i dostupni javnosti na našoj web stranici – priopćila je Hini direktorica komunikacija HNS-a Renata Potočnik.

U ime javno prozvanog Radimira Čačića javnosti se obratila saborska zastupnica Natalija Martinčević, Čačićeva suradnica iz nove Narodne stranke – Reformisti:

– U to vrijeme Čačić nije bio predsjednik stranke zadužen za materijalno financijsko poslovanje već je to bila Vesna Pusić.

Autor: D. Lukić/Maxportal