pusic_b92

“Pitanje prošlosti je posao suda. Naš posao je budućnost”, kaže u razgovoru za B92 šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić, no onda se ipak i osvrnula na prošlost amnestirajući bivše srpske radikale Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića od zločina počinjenih u Domovinskom ratu.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u ponedjeljak u Beogradu da vlasti koje danas vode Srbiju i Hrvatsku nisu odgovorne za ratne zločine, a da su za događaje iz rata odgovorna tadašnja vodstva Srbije i Hrvatske.

Odgovorni su neki drugi ljudi koji su ih vodili u to vrijeme“, istaknula je Pusić, koja je u ponedjeljak boravila u posjetu Srbiji, u intervjuu za beogradski B92.

Na primjedbu novinarke B92 da je hrvatska strana teretila i bivšu stranku današnjeg potpredsjednika srbijanske vlade Aleksandra Vučića (Srpsku radikalnu stranku) i njezina predsjednika Vojislava Šešelja, te Slobodana Miloševića, Pusić je odgovorila: “Mislim da smo teretili u prvom redu Slobodana Miloševića… i Vojislava Šešelja”.

Ona je ocijenila da sadašnji srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, tijekom rata član Šešeljeve Srpske radikalne stranke, “nije bio na nekom odlučujem mjestu”, iako sam Vojislav Šešelj tvrdi da je Tomislav Nikolić, kao četnički vojvoda, bio njegov uži suučesnik u djelovanju radikala tijekom rata. Za Vučića Šešelj pak tvrdi da je bio “dobrovoljac” u ratu.

Vesna Pusić: Da se mene pitalo do tih tužbi ne bi došlo

Pusić je podsjetila da je ona – i prije izbora u Srbiji i formiranja vlade – govorila da Zagreb i Beograd mogu razgovarati o povlačenju tužbi za genocid ukoliko se za to stvore određeni uvjeti.

“Na žalost, to se nije dogodilo. Ja samo mislim da ćemo mi to rješavati u perspektivi… Sada cijela stvar počinje slijedećeg ponedeljka (3. ožujka preds ICJ u Haagu). Ono što je važno znati je to što se događa na sudu u Haagu – nije naš posao, to nije posao političara… to je posao suda, to je posao vezan sa prošlost”, istaknula je Pusić, naglasivši da će se Srbija i Hrvatska ubuduće baviti “temama vezanim za sadašnjost i budućnost”.

Ona je također ocijenila da se vodeći političari ne trebaju “petljati gdje im nije mjesto, drugium riječima u sudski postupak (pred ICJ u Haagu)”.

“Što god se dogodilo na samom sudu (ICJ) bit će stavljanje ad acta jedne faze i jedne teme”, rekla je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova za beogradsku TV B92.

Pusić se ranije u ponedjeljak sastala s i dopredsjednikom srbijanske vlade Aleksandrom Vučićem. Tijekom susreta ocjenjeno je da će Srbija i Hrvatska po uzajamnim tužbama za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu rješavati probleme iz prošlosti, a da aktualna politika i odnosi Zagreba i Beograda trebaju biti okrenuti sadašnjosti i budućnosti.

Intervju Vesne Pusić za B92 možete pogledati OVDJE.

Autor: F.Č./Braniteljski portal
Foto: B92