eu fondovi potpora poljoprivrednici

Hrvatski poljoprivrednici dobit će veliku šansu da prekinu niz hrvatskog neuspjeha s EU fondovima i dobiju potporu u razini između 5 tisuća i 5 milijuna eura.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objaviti će u Narodnim novinama natječaje iz Programa ruralnog razvoja, i to za dvije podmjere: potporu ulaganjima u poljoprivredna gospodarstva i potpora za ulaganja u preradu, marketing ili razvoj poljoprivrednih proizvoda.

Hrvatskoj se iz Europskog fonda za ruralni razvoj omogućuje da do godine 2020. godišnje povlači više od 330 milijuna eura.

Najniži iznos potpore je 5 tisuća eura, a najviši 5 milijuna eura. Natjecati se mogu poljoprivredna gospodarstva koja na godinu ostvaruju prihod od najmanje 8 tisuća eura, odnosno u proizvodnji voća i povrća 5 tisuća. Najviši iznosi potpora kreću se od 50 do čak 90 % za mlade poljoprivrednike.

Natječaji će biti otvoreni 60 dana.

Povodom raspisivanja natječaja u Ministarstvu poljoprivrede održat će se konferencija za novinare.

Svoj osvrt na natječaje dat će i predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore na konferenciji za novinare po završetku one Ministarstva. Govorit će i o položaju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i obrtnika u Zakonu o potrošačkom kreditiranju.