istrazivanje1

Iz rezultata istraživanja (45,7% ispitanika podupire ili uglavnom podupire prosvjed branitelja; 37,8% ne podupire ili uglavnom ne podupire) vidljiva je velika podijeljenost hrvatskog društva o ovoj temi. Takve duboke podjele ne mogu se riješiti bez šireg društvenog dogovora, u čemu bi glavnu ulogu trebali imati čelni ljudi dvije najveće hrvatske stranke, a oni uopće ne komuniciraju.

istrazivanje2

Potporu braniteljima većinom daju potencijalni birači HDZ, dok se SDP-ovi uglavnom protive prosvjedima. Oni koji ih podupiru kao glavni razlog navode sustavno podcjenjivanje branitelja i Domovinskog rata, a oni čiju potporu nemaju smatraju da su branitelji politički motivirani i da ih potiče HDZ, prenosi HRT.

Predsjednik Ivo Josipović poručio je u Vukovaru kako i on spada u onu polovicu anketiranih koji smatraju da bi branitelji trebali prekinuti prosvjed ispred Ministarstva branitelja i vratiti se kućama. Naglasio je da svi u Hrvatskoj podupiru interese i primjedbe branitelja kada je riječ o skrbi i ostvarivanju prava, ali da je to samo jedan aspekt problema oko braniteljskog prosvjeda. ‘Drugi aspekt je aspekt nekih drugih pitanja koja, čini mi se, prerastaju izvorno prosvjed koji je organiziran i mislim da će tu morati doći do određeneog rješenja i kompromisa’, kazao je predsjednik.

istrazivanje3

Potpora trostrukog šahovskog prvaka braniteljima

Branitelji već 20. dan prosvjeduju ispred resorsnog Ministarstva. Podršku su dobili i od trostrukog hrvatskog prvaka u šahu Mladena Palca koji je s 15 branitelja koji prosvjeduju odigrao simultanku. Za onoga tko pobijedi trostrukog hrvatskog prvaka u šahu, obećana ja nagrada – janje. Od 15 branitelja natjecatelja, dvojica su uspjela remizirati, a šahovski velemajstor i ovoga je puta izašao kao pobjednik. Braniteljima je poklonio i dva šaha, da im vrijeme brže prođe.

istrazivanje4