Konvencija hrvatskih branitelja branitelji

Prva Konvencija hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji održava se danas u prepunoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u Zagrebu, u organizaciji braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata, a očekuje se donošenje zaključaka Konvencije, bitnih za braniteljsku i stradalničku populaciju.

Na skupu je nazočno nekoliko tisuća branitelja, predstavnika braniteljskih udruga iz cijele Hravatske, kao i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ministar branitelja Predrag Matić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te brojni javni i politički djelatnici koji su poduprli braniteljsku Konvenciju.

Zvižduci Matiću; ovacije Šimuniću, Thompsonu i Markaču

Skup je počeo burno jer su na sam spomen resornog ministra Matića okupljeni sudionici glasno fućkali i negodovali, dok su s velikim odobravanjem pozdravljeni hrvatski nogometni reprezentativac Joe Šimunić, pjevač Marko Perković Thompson te hrvatski general Mladen Markač.

“Svjedoci smo dugogodišnjeg lošeg gospodarenja hrvatskom državom, rasprodaje nacionalnih dobara, osiromašenja hrvatskog naroda kao i stigmatizacije hrvatskih branitelja i ukidanja stečenih prava, no u ovom trenutku izjavljujemo da je dosta”, poručili su hrvatski branitelji na Konvenciji.

Branitelji traže da sva prava o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji stoje u okviru Zakona o hrvatskim braniteljima, da se u školskom sustavu Domovinski rat prikazuje na istinit i dostojanstven način. Također, branitelji zahtijevaju procesuiranje ratnih zločina nad hrvatskim narodom i reviziju oproštenih zločina, naplatu ratne štete od agresora a poručuju i da više nikome neće dozvoliti uhićenje heroja Vukovara.

Glavne smjernice skupa iznijet će jedan od organizatora Konvencije, predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm, govoriti će više predstavnika braniteljskih udruga, a skup bi trebao završiti usvajanjem zaključaka.

Inače, pripadnici brojnih braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata u Lisinski su došli s mnoštvom zastava i obilježja svojih postrojba, te s hrvatskim zastavama.

Autor: Sloboda.hr/Vecernji/h