požar

Utorak je bio najteži dan u požarnoj sezoni 2016. u okolici Šibenika. Vatra se u jednom trenutku primaknula kućama, a noć su vatrogasci dočekali koncentrirani na području Danila, desetak kilometara iznad Šibenika gdje gori borova šuma, a kuće nisu ugrožene. Vatrogasci su do navačer stavili pod nadzor čak devet požara, a katastrofu su uz zemljaske snage spriječili kanaderi i air traktor.

Vatrogasci su uz pomoć zračnih snaga prvo gasili tri požara – uŽaboriću, Brodarici i Mučićima. Vatra je zaprijetila i kućama, no gasitelji i mještani uspjeli su ih obraniti.

“Vatrogastvo proživljava najteže trenutke. Stavili smo devet požara pod nadzor do 20 sati. Od tada imamo novih pet požara, od kojih smo još četiri stavili pod kontrolu. Jedino još nije pod kontrolom požar na području Danila. Ne možemo reći jesu li požari potpaljeni, ali je puno požara na malom prostoru. Jučer smo također imali devet požara na istom prostoru. Radimo sa svim službama i poduzimaju se sve operativne radnje za otkrivanje i sankcioniranje počinitelja“, rekao je u Dnevniku 3 HRT-a Darko Dukić, šibensko-kninski vatrogasni zapovjednik.

U Žaboriću je vatrena buktinja ušla među kuće. Nasreću, najgore je spriječeno. Na noge su se dignuli i mještani. Čak 13 su požara izbrojili gasitelji od ponedjeljka. Plameni jezici zaprijetili su i Mučićima i to treći put ovaj mjesec, ali su ih kanaderi na vrijeme zauzdali.

Neprijatelj gasiteljima je jaka bura. Stanovništvo je uvjereno da su požari podmetnuti. “I mještani i gasitelji uvjereni su – požari su potpaljeni, i to gotovo svi koji dva dana gore u šibenskoj okolici”, izvijestila je HRT-ova reporterka Ivona Ramadža Čolić.

Izvor: Sloboda.hr/tportal/HRT
Foto: HRT