vatrogasci kanader rusija pomoć

Tijekom prošlotjednih velikih požara na Pelješcu i Korčuli, kada je svaka pomoć bila dobrodošla, u medijima se pojavila vijest kako Rusija želi poslati svoje kanadere u Hrvatsku i tako nam pomoći u gašenju požara.

Hrvatska je tu pomoć odbila, a hrvatski su vatrogasci i sa stručne strane objasnili zašto je ruska pomoć odbijena. Na svojoj Facebook stranici “Vatrogasci / Croatian firefighters” objavili su detaljno objašnjenje koje prenosimo u cijelosti:

Što nam nude Rusi?

Zadnjih dana čitan po novinama i internetu kako je Rusija ponudila pomoć hrvatskoj u gašenju ovih požara u priobalju i kako je hrvatska tu pomoć odbila. Raznih komentara je bilo da smo Američki pijuni, da ne smijemo zbog EU, da nam je ponos prejak, da ovo da ono…

A u stvari istina je sasvim drugačija i to je jako teško pronaći u komentarima. Dakle, Rusija nam je ponudila dva zrakoplova na raspolaganje: Il-76 i Be-200. Ali prvo da se vratimo na zračne snage koje su u sastavu RH. Dakle u zračnoj luci Zemunik nalazi se 6 kanadera tipa CL-415 koji svojim glisiranjem na vodi mogu skupiti maksimalnu količinu vode od 6400l, brzinom 100-150km/h s visine i manje od 20m (poznavajući naše pilote znalo je biti i manjih visina), oni izbacuju vodu na požar i vodu mogu izbaciti odjednon ili dvaput, 5 air tractora i 2 helikoptera.

Iljušin Il-76 je zrakoplov koji, vjerovali ili ne, prima 42 000L vode. Zvuči fantastično! Ali, taj zrakoplov ne može glisirati, već vodu mora dobiti u nekoj od zračnih luka. Prilikom izbacivanja vode leti brzinom 240-400km/h i izbacuje je s visine 80-200m (?!). S obzirom na naš krajolik na mnogo brda ta visina bi vjerojatno bila i veća s obzirom da naši požari ne rade pravilne oblike već stvaraju mnogo džepova. Velike (ogromne) količine te vode bi bile beskorisne, a dio te vode se pretvara i u vodenu maglu jer je bačen s velike visine.

Dakle, za jednu bombu Iljušina potrebno je 7 kruženja naših CL-415 šta zvuči strahovito puno, ali dok Iljušin sleti dok se napuni dok opet uzleti i dođe do požara to je jako jako malo.

Beriev 200 zrakoplov koji prima 12 000L vode i koji ju može uzimati glisiranjem (za razliku od Iljušina), ali ima slične minuse. Mnogo je veći od CL-415, mnogo je teže manevrirati na malim prostorima u klancu, a veliki je trošak i njegovo održavanje. Također, kao i Iljušin, vodu izbacuje s velikih visina i pri velikim brzinama. Jedina prednost Berieva je što vodenu bombu može podijeliti u 2-8 dijelova.

Uz sve ovo nismo napomenuli, ti avioni ne bi došli besplatno! Ta akcija gašenja bi hrvatsku ionako slabu košaricu uvelike ispraznila.