vatikan papa franjo gay katolici New Ways Ministry

Utjecajna katolička skupina homoseksualaca iz SAD-a prvi je put uz poseban tretman primljena u srijedu na audijenciji kod pape Franje u Vatikanu, što su članovi skupine protumačili kao znak promjena u Katoličkoj crkvi. Gej hodočasnici su sjedili u dijelu publike rezerviranom za VIP goste.

“Ovo je znak promjena pod utjecajem Franje”, rekla je sestra Jeannine Gramick, suosnivačica udruge New Ways Ministry koja okuplja homoseksualne katolike i promovira prava homoseksualaca u Crkvi s milijardu i 200 milijuna pripadnika. “Franjo nam daje nadu”, rekla je Gremik za AP.

Nažalost, pod “nadom” Gremik ne misli na nadu za obraćenjem i odvraćanjem od sodomije i nemoralnog načina života, već nadom za time da sodomija postane nešto normalno i prihvaćeno unutar Katoličke crkve.

Gramick i izvršni direktor Francis DeBernardo vodili su 50 homoseksualnih katolika na audijenciji kod Pape na Trgu svetog Petra. U razgovoru za Reuters izjavili su da su ih “ignorirali” kada su dolazili na hodočašća u Rim tijekom pontifikata Franjinih prethodnika, pape Ivana Pavla II. i Benedikta XVI.

Američki biskup i visoki dužnosnik Vatikana ovaj su put poduprli njihov zahtjev pa su sjedili u dijelu publike namijenjenom visokim uzvanicima i različitim katoličkim skupinama. U popisu gostiju koji je objavio Vatikan navedeni su kao “skupina laika s časnom sestrom”, a ne kao organizacija za zaštitu prava homoseksualnim osoba.

“Ovo pokazuje da u našoj Crkvi postoji pokret, pokret koji ljude izvana zove bliže”, rekla je Gramick. Nekoliko mjeseci nakon izbora, papa Franjo dao je poznatu izjavu o tome kako ne može suditi homoseksualcima koji imaju dobru volju i traže Boga.