kapetan dragan vasiljković

Dragan Vasiljković na prvom ispitivanju u splitskom Županijskom državnom odvjetništvu u petak nije odgovarao na pitanja tužiteljstva koje ga tereti za ratni zločin nad zarobljenicima i civilima, a odbacio je sve što mu se stavlja na teret.

Desetak minuta prije podneva Vasiljković je iz zatvora na Bilicama pod jakim osiguranjem doveden u tužiteljstvo gdje su ga uz branitelja po službenoj dužnosti dočekale tužiteljica Živana Beroš i Sanda Pavlović Lučić iz Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku.

Kako se doznaje od njegova branitelja po službenoj dužnosti, splitskog odvjetnika Darka Stanića, Vasiljković nije tražio prevoditelja te je najavio da će vrlo skoro izabrati braniteljski tim koji će ga zastupati u nastavku postupka, kao i da će u roku od 24 sata podnijeti žalbu na određivanje pritvora po rješenju šibenskog suda. O tom će zahtjevu odlučivati izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu, a nikakvih daljnih radnji u tom slučaju ne bi trebalo biti prije utorka.

Neslužbeno se doznaje da je već jutros Vasiljkovićeva supruga angažirala riječkog odvjetnika Dragana Jovanića da joj pomogne u odabiru odvjetnika u Splitu. Jovanić je zbog toga stigao u Split gdje pregovara sa svojim kolegom Vinkom Ljubičićem koji još nije potvrdio da je preuzeo slučaj.

Zbog zaštite žrtava i svjedoka proglašena tajnost istrage

Državno odvjetništvo na svojoj je internetskoj stranici potvrdilo da je Vasiljković, čiji identitet nije objavljen, ispitan u tužiteljstvu te da je “s obzirom na veliki interes javnosti u ovom kaznenom predmetu, određena tajnost istrage radi osiguranja zaštite žrtava i drugih svjedoka u ovom kaznenom postupku kao i zaštite probitaka postupka”.

Predstavnik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora u Splitsko-dalmatinskoj županiji Ivan Turudić, koji je u petak ujutro zajedno s brojnim novinarima čekao ispred odvjetništva, kazao je da je zadovoljan što je doživio da se kapetan Dragan nađe u rukama hrvatskog pravosuđa “gdje mu je i mjesto”. On je nakon ranjavanja bio zarobljen i doveden u spomen dom Šumarica gdje je doživio torture i mučenja. Upravo se tamo prvi put susreo s Vasiljkovićem za kojega se sjeća da je vojnicima rekao: “Što čekate, ubijte ustaše. Pokolji to, baci to tamo”.

“Sjećam se da mu je netko od vojnika tada rekao da to ne radi već da nas razmijeni. Vjerujem i gotovo sam siguran da mi je upravo to spasilo život jer da toga nije bilo bio bih zajedno s ostalima likvidiran na bilo koji način. Nakon toga mi je kapetan Dragan prišao i udario me šakom u glavu iako sam bio ranjen i imao razvaljenu vilicu jer sam prethodno prošao groznu torturu. Tukao me i nogama, a onda sam izgubio svijest. Kada sam došao k sebi čuo sam ga da je rekao da kada nas razmijene nećemo trebati ni sebi ni svojima”, kazao je Turudić dodavši da je upravo Vasiljković u logoru bio gospodar života i smrti.

Prvi australski državljanin izručen zbog ratnog zločina

Nakon gotovo desetljetnog ekstradicijskog postupka, pokrenutog zbog sumnje da je tijekom Domovinskog rata skrivio zločine nad hrvatskim civilima, policajcima i vojnicima, Vasiljković je u četvrtak iza 15 sati doveden u splitski zatvor na Bilicama. Iza 11,30 sati sletio je u zagrebačku zračnu luku kao prvi australski državljanin kojega je ta država izručila zbog ratnog zločina.

Zbog osjetljivosti situacije Vasiljković je, kako se doznaje, smješten u posebno zatvorsko krilo i u ćeliji je sam daleko od ostalih zatvorenika koje neće susretati.

Odvjetnik Stanić je ranije izjavio kako očekuje da će optužnica protiv Vasiljkovića biti podignuta odmah nakon što ga ispitaju tužitelji s obzirom da je bilo dovoljno vremena da se prikupi sav dokazni materijal.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je u četvrtak da će suđenje Vasiljkoviću biti pošteno i pravično, a srbijanskom kolegi Nikoli Selakoviću, koji je izrazio sumnju u to, poručio da je njegova ocjena neprimjerena te da se “bavi svojom zemljom i svojim pravosuđem”.

Splitsko tužiteljstvo protiv njega vodi istragu zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva. Dragan Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, niječe sve te optužbe. Nakon sudjelovanja u pobuni u Hrvatskoj vratio se u Australiju. Do uhićenja je pod imenom Daniel Snedden živio u Perthu, gdje je bio trener golfa. (Hina)