janis varufakis

Bivši grčki ministar financija Janis Varufakis ocijenio je, u trenutku kada trebaju početi formalni pregovori o trećem paketu pomoći Grčkoj, da će gospodarske reforme u njegovoj zemlji propasti.

U intervjuu za BBC Varufakis je ustvrdio da će program koji se predviđa za Grčku ući u povijest kao najveća katastrofa makroekonomskog upravljanja ikad“.

Njemački parlament odobrio je u petak početak pregovora, a nova bi financijska pomoć mogla ukupno iznositi 86 milijardi eura u zamjenu za stroge mjere štednje.

U svojoj ‘crnoj’ prognozi Varufakis je ustvrdio da će taj program propasti tko god ga bude provodio, a na pitanje koliko dugo će trebati da se to dogodi Varufakis je odgovorio: Već je propao“.

Bivši ministar financija ranije tijekom ovog mjeseca podnio je ostavku koja je doživljena kao koncilijantan potez prema ministrima eurozone s kojima se redovito hvatao ukoštac.

Po njegovim riječima, grčki premijer Aleksis Cipras, koji je izjavio da ni sam ne vjeruje u program spasa, nije imao druge opcije do pristati na predloženo.

Bila nam je dana mogućnost birati između egzekucije i kapitulacije. On je odlučio da kapitulacija bude konačna strategija, kazao je Varufakis.

Njemački parlament odlučio je o pokretanju formalnih pregovora za novi paket pomoći Grčkoj nakon što je Grčka u parlamentu odobrila reforme koje se od nje traže zauzvrat.

Grčki premijer sinoć je objavio promjene u svom kabinetu otpuštajući nekoliko ministara koji su se izjasnili protiv reformi, među kojima je i ministar energetike Panagiotis Lafazanis.

No, Cipras je kazao da neće uvesti tehnokratsku vladu niti oporbene političare kao zamjenu za one koji izlaze iz vlade, a prema nekim komentarima Cipras će predvoditi vladu u kojoj će ministri kao i on imati ozbiljne sumnje u reformski program.

Grčka bi u srijedu morala u parlamentu odobriti nove reforme koje bi trebale osigurati novi paket pomoći.

Njemačka je u petak bila zadnja zemlje eurozone koja je trebala parlamentarno odobrenje za početak pregovora.

Čelnik euroskupine, nizozemski ministar financija Jeroen Dijsselbloem upozorio je da proces neće biti lagan te da očekuje da će pregovori trajati četiri tjedna.

Neke grčke banke, koje su tjednima bile zatvorene, mogle bi se otvoriti u ponedjeljak nakon što je Europska središnja banka (ECB) podignula razinu dostupnih hitnih sredstava, iako kontrola kapitala ostaje i dalje na snazi.

Odvojeno od toga Europsko vijeće odobrilo je 7 milijardi eura hitnog zajma za prijelazno razdoblje do postizanja dogovora o novom paketu pomoći, što znači da će Grčka sada biti sposobna platiti rate kredita ECB-u i MMF-u koje dolaze na naplatu u ponedjeljak. (Hina)