romi

U redakciju međimurskog portala eMedjimurje.hr stiglo je pismo srednjoškolke (podaci poznati uredništvu) koja se u ime učenika putnika žali na probleme s kojima se susreću na putu od kolodvora do škole. Ističe kako im je dosta straha koji proživljavaju da ih Romi ne napadnu i pretuku dok hodaju navečer iz škole do kolodvora. Njezino pismo pročitajte u nastavku.

“Poštovani, obraćam Vam se ne kao pojedinac, već u ime više osoba koje muči isti problem i strah. Željela bih skrenuti pažnju na problem koji muči građane Čakovca, ali prije svega srednjoškolske učenike koji hodaju na autobusni kolodvor (znam da postoje ti isti problemi i na željezničkom kolodvoru, ali u to nisam upućena). Naš problem su Romi.

Ne želim ispasti mrzitelj manjina ili rasist, ali za sve postoje neke granice. U posljednjih nekoliko tjedana njihovo vrijeđanje, maltretiranje (psihičko i fizičko) svakodnevno uznemiruje sve više i više učenika koji putuju autobusima. Svaki dan čujemo o novim slučajevima njihovih prijetnji i napada. Jedan dan pretuku ovoga zbog cigarete, drugi dan pretuku drugoga i traže novac, kopaju po novčanicima, džepovima i privatnim stvarima.

Napadaju ljude, pojedince, dok su sami u grupama po 10 – 15 Roma. Prije nekoliko tjedana dok je bilo snijega, grudali su ledenim grudama i vrijeđali učenike po kolodvoru dok su dva policijska službenika sjedila u službenom autu na parkiralištu preko puta i sve samo promatrali.

Zbog toga se obraćamo Vama s nadom da će se nešto promijeniti i poduzeti u vezi toga, skrenuti pažnju na taj problem o kojemu rijetko tko uopće progovara zbog straha. Nama je već dosta straha od toga da nas Romi ne napadnu i pretuku dok hodamo navečer iz škole do kolodvora.”

Autor: F.Č./eMedjimurje.hr