zoran vakula vrijemeFoto: HRT, 123rf

Kao što se i najavljivalo, dosadašnji dio rujna bio je iznadprosječno topao, i to kao malo koji u povijesti mjerenja. Na manjak svježine mnogi bi se mogli žaliti i u petak, pa i tijekom vikenda, ali uglavnom ne i u sljedećem tjednu, u kojem će temperatura zraka biti primjerena dobu godine. A i kiše će biti gotovo posvuda u Hrvatskoj.

Prva polovica rujna – blizu rekordne topline.

Nigdje nije izostala ni u prvoj polovici rujna, ali su količine bile uglavnom manje od prosječnih, uz iznimku istočne Hrvatske, te samo ponegdje na srednjem i južnom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. I dok je kiša bila nejednoliko raspoređena, temperatura je zraka posvuda bila viša od uobičajenih srednjih vrijednosti, ponegdje i znatno, čak i kao malo kada od službenog početka mjerenja.

Na meteorološkoj postaji DHMZ-a u zagrebačkome Maksimiru, primjerice, srednja najniža temperatura zraka, koja se događa uglavnom tijekom noći i jutra, za prvih 15 dana rujna samo je 2011. godine bila viša nego ove, i to za samo 0,2 °C.

A i u Rijeci je opet samo iste te 2011. godine srednja najviša temperatura zraka prve polovice rujna bila viša nego dosadašnjeg ovogodišnjeg rujna, pri čemu je ove godine bilo rekordnih 9 vrućih dana, onih s najvišom dnevnom temperaturom zraka 30 °C i višom. Istina, 2011. godine u cijelom ih je mjesecu bilo 10, za što je ove godine vrlo mala vjerojatnost.

Past će temperatura, ali i kiša. DHMZ upozorenja u MeteoAlarm sustavu!

Osim već dugonajavljivanog pada temperature, već u petak i subotu, te posebice u nedjelju i ponedjeljak past će i kiša, ponegdje i obilnija. Stoga su prognostičari DHMZ-a za petak objavili upozorenje u europskom MeteoAlarm sustavu za mjestimice i više od 50 litara kiše po četvornome metru na sjevernom Jadranu, uključujući i unutrašnjost Istre, te u gorskoj Hrvatskoj, a do subote ujutro kiše će vrlo vjerojatno biti i u drugim krajevima, najviše na Jadranu i uz njega, najmanje u istočnim krajevima.

I jugo i jugozapadnjak nekima bi mogli smetati pa i za njih postoje posebna upozorenja, i u MeteoAlarmu, a i u tradicionalnim prognozama za pomorce Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a, koje se mogu slušati i na Hrvatskome radiju.

U subotu slijedi razvedravanje, a u nedjelju novo jače naoblačenje i kiša, do utorka ujutro ponovno mjestimice i obilnija, i opet češće na Jadranu i područjima uz njega, gdje će u mnogim mjestima vjerojatno pasti novih tridesetak, pa i više litara. Mjestimična veća količina kiše u kratkom vremenu mogla bi prouzročiti nevolje. No, budući da je zemlja većinom prilično suha, mogućnost poplava je relativno mala.

Poplava?!

No, zato već postoji svojevrsna poplava prognoza. Za razliku od nekih davnih vremena, danas su meteorološki podaci i prognoze dostupni na mnogobrojnim mjestima. I to za gotovo svako mjesto, čak i ulicu i kućni broj. No, riječ je o izravnim rezultatima različitih kompjutorskih modela atmosfere, koji jedni hvale, drugi kude, i ne znajući kako se proizvode, kolika im je točnost, pouzdanost… Mnogi često, kao u pjesmi: „pamte samo sretne dane“, pa donose ne objektivne kritike, i pozitivne i negativne. I prognoza HRT-a ima kojekakve komentare i ocjene, iako nije rezultat jednog izračuna jednog modela atmosfere, što je uglavnom slučaj na mnogobrojnim internetskim stranicama, nego subjektivna procjena prognoziranih vremenskih uvjeta na temelju analize svakodnevno stotinjak izračuna različitih modela atmosfere, i to od strane na PMF-u školovanih meteoroloških stručnjaka s višegodišnjim iskustvom u analizama tih modela i izračuna. Naravno, i oni griješe, ali pogledom na podrobnije analize prognoza tijekom duljeg razdoblja, primjerice najviše dnevne temperature zraka od 1. ožujka do 31. kolovoza 2016., može se uočiti kako je pogreška meteorologa čije se prognoze mogu pratiti u programu HTV-a  manja od prognoze kompjutorskog modela atmosfere, i američkog i europskog, koliko god oni bili hvaljeni i popularni. Razlika u kvaliteti prognoze očitija je za mjesta na Jadranu, dok je za kopneni dio Hrvatske razlika u pogreškama prognoze manja. Više o uzrocima tih pogrešaka nekom drugom zgodom sljedećih mjeseci.

Osvježenje i na „pametnim telefonima“

A sljedećih dana, osim osvježenja u smislu niže temperature zraka i mnogima lakše podnošljive kombinacije relativne vlage u zraku i temperature, ponegdje i bure i tramontane, stiže i još poneko osvježenje vezano za meteorologiju. Jedno na mobilnim tzv. pametnim telefonima, a drugo na HTV1, svaki dan minutu prije Dnevnika u 19 sati. Nadam se da će vam se barem neko od tih osvježenja svidjeti.

Autor: Zoran Vakula/HRT