zoran vakula ljeto toplo vrijeme

VRIJEME će danas biti pretežno sunčano, ponegdje uz povremeno umjerenu naoblaku, u mnogim nizinama i jutarnju maglu. U nastavku tjedna bit će sve toplije, prognozira Zoran Vakula za HRT, a od srijede i uz južinu.

U istočnoj će Hrvatskoj danas biti uglavnom sunčano. Ponegdje će ujutro biti magle, ponajprije u Posavini, a tijekom dana očekuje se umjerena naoblaka. Vjetar većinom slab, samo mjestimice umjeren sjeveroistočni, a temperatura se danju predviđa oko 20 °C. Jutro će biti manje hladno od nedjeljnoga.

Slično vrijeme se očekuje i u središnjoj Hrvatskoj – ujutro od najnižih 7 do 10 °C, a poslijepodne oko 20 °C. Također najprije uz mjestimičnu maglu, zatim povremeno umjerenu naoblaku.

Uz prevladavajuće sunčano vrijeme u gorju i na dijelu sjevernog Jadrana povremeno će biti više oblaka tijekom dana, a ujutro u mnogim nizinama unutrašnjosti magla. Na moru će biti slabe i umjerene bure, podno Velebita ponegdje i jake, pa će more u Velebitskom kanalu biti i umjereno valovito. Na srednjem će Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije biti pretežno sunčano, uz buru ujutro i navečer, a sredinom dana i poslijepodne zapadni i jugozapadni vjetar. Temperatura zraka ujutro u unutrašnjosti 7 do 10, na moru oko 16, a poslijepodne uglavnom između 23 i 25 °C.

Slično, pa i malo toplije na jugu zemlje, gdje će oblaka biti malo, većinom čak i nimalo. Ujutro u navečer bura, a danju zapadni i jugozapadni vjetar uz malo do umjereno valovito more.

Očekuje nas stabilno vrijeme

Stabilno će i uglavnom sunčano biti i sljedećih dana. Jutra će biti manje hladna, ali i dalje mjestimice maglovita, a danju će ponegdje biti umjerene naoblake. Nakon sredine tjedna zapuhat će jugozapadni vjetar pri čemu će malo zatopljeti.

Na Jadranu će, što se vjetra tiče, i dalje u noćnim i jutarnjim satima biti bure, a sredinom dana zapadnjaka i sjeverozapadnjaka. Prevladavat će pritom sunčano, a temperatura zraka bit će poput one današnje i sutrašnje.

Posljednji dani rujna bit će, dakle, stabilni i sunčani, uz dnevnu temperaturu oko prosječnih vrijednosti za ovo doba godine, a osobito od srijede i višu od njih. Moglo bi se reći:

“Ovih će dana vrijeme u Hrvatskoj biti uistinu “mrak”!
Veselit će mu se skoro sva’k’!

Pravo ljeto miholjsko, ili bablje,
naravno, uz sve aktivnije grablje!”

Stoga se već sada može tvrditi kako će ovogodišnji rujan diljem Hrvatske biti iznadprosječno topao, navodi Vakula.  Štoviše, u mnogim mjestima jedan od 10 najtoplijih u povijesti mjerenja, pa čak i više od toga – u Zagrebu, primjerice, gotovo sigurno vrlo blizu rekordno toplog rujna iz 2011. godine.

DHMZ: Danas i sutra vrijeme uglavnom sunčano

Vrijeme će danas biti sunčano uz malu, a na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti povremeno i umjerenu naoblaku. Tijekom jutra i dijela prijepodneva u kopnenom području mjestimicese očekuje magla. Vjetar na kopnubit će većinom slab. Na Jadranu će ujutropuhati  slaba do umjerena bura, potom jugozapadnjak i sjeverozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura zraka u unutrašnjosti od 17 do 21, na Jadranu od 21 do 26 °C.

Sutra će vrijeme biti pretežno sunčano, u unutrašnjosti ujutro i u dijelu prijepodneva mjestimice s maglom ili slojevitim oblacima. Vjetar će većinombiti  slab, a na Jadranu uglavnom slaba i umjerena bura i sjeverozapadnjak.

Najniža jutarnja temperatura zraka sutraće se kretati od 6 do 11, a na Jadranu od 15 do 19 °C. Najviša dnevna od 17 do 23,a na Jadranu od 23 do 26 °C.

Izvor: Sloboda.hr/HRT/DHMZ