eurozona euro valuta

Nova recesija u Europi mogla bi izazvati kolaps eurozone, a jedinstvena europska valuta bi nestala kao posljedica velikih političkih turbulencija. Tako glasi dramatično upozorenje Credit Suissea, vodeće investicijske banke, koje u srijedu prenosi ugledni Daily Telegraph.

Ekonomisti Credit Suissea u svojem radu ‘Na rubu’ upozoravaju da sudbina europske monetarne unije visi o niti ako europska politička vrhuška ne uspije suzbiti novi gospodarski posrtaj i eurofobne populističke tendencije.

– Održivost eura uvjetovana je trenutnim oporavkom tržišta, rekao je Peter Foley iz Credit Suissea.

– Uroni li eurozona ponovno u recesiju, nisam siguran da će se ikada više oporaviti, dodao je.

Iako sve upućuje da bi se polagani oporavak eurozone sljedećih mjeseci mogao nastaviti, u švicarskoj banci vide neke zabrinjavajuće signale iz pojedinih ekonomija. tako da bi se sve moglo stubokom promijeniti i krenuti prema dolje.

U posljednjem kvartalu prošle godine eurozona je zabilježila rast od samo 0,3 posto, usprkos intervencija Europske središnje banke i krahu cijena nafte. Za razliku od Britanije i Amerike, stope rasta BDP-a u eurozoni i dalje su na daleko nižoj razini od one prije velike recesije.

Italija, treće najveće gospodarstvo u eurozoni, krajem prošle godine je stagnirala, a Grčka je ponovno upala u recesiju. U vodećoj europskoj ekonomskoj sili, Njemačkoj, rast je iznosio tek 0,3 posto. Ovome treba dodati i činjenicu da je u veljači u eurozoni zabilježena deflacija tako da postoji opasnost da je blok od 19 država zapeo u zamci niskog rasta unutar koje se nije u stanju nositi sa sve većim dugovima.

Sve je to stvorilo pritisak na Europsku središnju banku da izađe s dodatnim stimulativnim mjerama, dok su vlade pojedinih država suočene sa zahtjevima da rast snažnije podupru fiskalnim alatima koji su im na raspolaganju.

– Neuspjeh u borbi s recesijskim stremljenjima imao bi nesagledive posljedice, kaže gospodin Foley koji smatra da bi u takvoj situaciji bio otvoren put eurofobnim populistima diljem kontinenta, koji bi radikalizirali biračka tijela u svojim državama.

Većina europskih banaka od početka ove godine našla se u središtu tržišne oluje i mogle bi se naći u srcu moguće nove financijske krize s obzirom na smanjenje profita i usporavanje davanja kredita, navode u Credit Suisseu.

– Vjerojatnost da bi novi ekonomski pad gurnuo eurozonu u ekonomsku, političku i financijsku pogibelj je visoka, kaže Foley.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji.hr