baterija na mobitelu mobitel duže trajanje smartphone

Imate li smartphone, gotovo sigurno bar ponekad imate problema zbog toga što vam uređaj brzo potroši bateriju. Evo na što trebate paziti.

Razina osvjetljenja zaslona
Svake godine zaslon pametnih telefona postaju sve veći i s gušće raspoređenim pikselima. Neki od njih, poput LG-ovog modela G3, nude razlučivost 2560 puta 1440 piksela.

Iako je lijepo gledati u njih, ti zasloni nemilosrdno cijede bateriju. I tako će biti sve dok učinkovitost baterija ne uhvati korak s ostalim segmentima proizvodnje mobitela.

Smanjivanje razine osvjetljenja zaslona može pomoći. Izbjegavajte i automatsko namještanje, koje koristi senzore ugrađene u mobitel i time dodatno troši bateriju. A i ponekad namjeste razinu osvjetljenja daleko iznad potrebnog za okruženje u kojem se nalazite.

Nema signala
Kad ste u području koje nema signala ili je on loš, baterija se brže troši zato što uređaj stalno pokušava uspostaviti kontakt s najbližom baznom stanicom, a ne može ju pronaći. Postavite mobitel u zrakoplovni način rada ili se spojite na wi-fi, ako vam je dostupan.

Streaming videa i igranje igara
Kao što smo već naveli, zasloni troše veliku količinu energije. Još više ako na njima streamate video ili igrate igre u visokoj rezoluciji. Stoga to izbjegavajte ako nemate izvor energije pri ruci.

GPS i lokacijske usluge
Iako su korisne kad se izgubite ili trebate snaći u nepoznatom gradu, GPS i lokacijske usluge mogu razmjerno brzo potrošiti bateriju. Ako ih morate koristiti, činite to štedljivo. Ako ne morate, isključite ih i držite ih isključene sve dok vam ne zatrebaju.

>>> Nevjerojatan prijedlog: “Napunite” bateriju mobitela za samo 5 sekundi! (VIDEO)

Na iPhoneu ili iPadu, otvorite Settings, odaberite Privacy i kucnite na Location Services. Skrolajte do System Services.

Na Androidu, otvorite Settings i kucnite na Location.

Na Windows Phoneu, kucnite na Start, odaberite Settings i kucnite Location.

Za Blackberry 10, otvorite Settings, odaberite Location Services.

Ista preporuka vrijedi za Bluetooth, NFC i wi-fi: ako ih ne koristite, isključite ih.

Pozadinski podaci
Kako ne bi propustili e-mail, novinski naslov ili sastanak, aplikacije na mobitelu stalno provjeravaju ima li što novo na poslužitelju, satelitu ili baznoj stanici. To također može trošiti bateriju brže no inače, ali i povećati potrošnju podataka. Korisno je zato namjestiti bar neke od njih tako da se osvježavaju samo putem wi-fija.

Kako bi isključili pozadinske podatke na iOS-u otvorite Settings, odaberite General, pa Background App Refresh. Naći ćete popis aplikacija, pa odaberite koje želite.

Na Androidu odaberite Settings, pa Data usage. Kucnite na aplikaciju, skrolajte do dna i označite kućicu pored koje piše Restrict background data. Želite li ograničiti sve pozadinske podatke, kucnite na ikonicu s tri točkice u gornjem desnom kutu menija Data usage i označite kućicu Restrict background data.

Na Windows Phoneu 8.1 otvorite aplikaciju Data Sense.

Na Blackberryju 10 otvorite Settings, odaberite Security and Privacy, pa Application Permission. Promijenite Permissions bar u Run in Background, pa odaberite aplikaciju.

Za više ovakvih članaka – klikni LIKE!

Izvor: tportal/CNET