ivo sanader presuda vrhovni sud kazna mol ina

Ustavni sud ukinuo je Ivi Sanaderu presudu u aferama Ina-MOL i Hypo te naložio novo suđenje, javlja Jutarnji list, pozivajući se na neimenovane izvore iz sudstva.

Ovakva odluka dala se naslutiti s obzirom kako su istupali demokršćanski europski političari ističući da je riječ o svojevrsnom testu za Hrvatsku s obzirom da je u procesu bivšem premijeru bilo mnogo propusta.

Tako bi se suđenja u tim slučajevima vratila na početak, ali bi Sanader i dalje ostao u zatvoru s obzirom kako mu ostaje presuda u slučaju Fimi media.

Sanaderov odvjetnički tim uložio je tužbu Ustavnom sudu zbog niza proceduralnih i formalnih propusta te, po njihovom mišljenju nedostatka dokaza o krivnji bivšeg premijera. To se odnosi na dio presude kojom je Sanader kažnjen zbog slučaja Hypo, odnosno za uzimanje 3,6 milijuna kuna provizije od te austrijske banke sredinom 1990-ih, zbog čega je proglašen ratnim profiterom.

U slučaju Ina-MOL problematično je konfrontacijsko pravo, točnije mogućnost da i obrana kvalitetno ispita sve svjedoke na čijim je iskazima temeljena presuda.

Izvor: Jutarnji list/HRT/Narod.hr