ivo josipović ustavni sud

Dan prije zakazanog ročišta na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu Ustavni je sud zabranio pokretanje postupka protiv bivšeg predsjednika Republike Ive Josipovića kojega su, u vrijeme dok je bio na dužnosti, za klevetu tužili profesori Zdravko Tomac i Josip Jurčević.

Tomac i Jurčević ranije su pojasnili da su Josipovića tužili za klevetu jer je komentirajući njihove izjave, u kojima su ga optužili da je veleizdajnik, navodno rekao da su “luđaci” i “bolesnici”.

Obojica tužitelja inače su članovi Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta koje je na sjednici o izdaji nacionalnih interesa održanoj u rujnu prošle godine u Vukovaru donijelo “društveno etičke optužbe” protiv Josipovića, bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Vesne Pusić i saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca.

Pozivajući se na ustavnu odredbu prema kojoj predsjednik Republike ne može biti pritvoren niti se protiv njega može pokrenuti kazneni postupak bez prethodnog odobrenja Ustavnog suda najviše pravosudno tijelo zaključilo je da je Općinski sud povrijedio Ustav kada je bez prethodnog odobrenja za vođenje kaznenog postupka odredio ročište po privatnoj tužbi protiv Josipovića.

U svojoj je odluci Ustavni sud utvrdio i pravna stajališta prema kojima se protiv predsjednika Republike ne može pokrenuti kazneni postupak bez prethodnog odobrenja Ustavnog suda, pa ni nakon što je osobi koja je obnašala tu dužnost prestao mandat, ako se tereti za navodno počinjenje kaznenog djela tijekom obnašanja dužnosti predsjednika Republike Hrvatske.

Također su zaključili i da odluka Ustavnog suda kojom nije odobreno pokretanje kaznenog postupka protiv predsjednika Republike za vrijeme trajanja mandata priječi nadležni sud da po toj istoj tužbi pokrene kazneni postupak nakon što predsjedniku istekne mandat.

Hodak: Neki su jednaki, a neki jednakiji

Odvjetnika Zvonimira Hodaka koji zastupa Tomca i Jurčevića u ovom postupku, iznenadili smo ovom informacijom.

“Ako je to ustavna odredba, nemam što komentirati. Jednom sam već rekao, ovo je pravno retardirana država”, rekao je za Direktno.hr Hodak.

Čudi se odluci jer Josipović više nije predsjednik i ne štiti ga kazneno-pravni imunitet.

“Nije ni saborski zastupnik, i nakon što je prestao biti predsjednik Općinski kazneni sud je zakazao raspravu, i ne vidim što tu Ustavni sud ima odobravati. Zakon o Ustavnom sudu nisu pisali suci Ustavnog suda. Prema tome, nelogična odredba ulazi u domenu Ustavnog suda. Josipović je danas najobičniji građanin kao i svaki drugi”, tvrdi odvjetnik.

Sutra će se pojaviti na raspravi na kojoj će mu biti uručeno rješenje Ustavnog suda. Objasnio nam je što dalje i zašto misli da neće imati uspjeha.

“Sada će Općinski sud morati zatražiti odobrenje, Ustavni sud neće ga dati. Ispada da dok je bio predsjednik, očito je mogao napraviti teže kazneno djelo. Imam osjećaj da će Ustavni sud odbiti zahtjev i da ćemo na taj način pokazati da smo svi jednaki, a da su neki jednakiji”, zaključio je Zvonimir Hodak razgovor za portal Direktno.hr.

Izvor: Sloboda.hr/Hina/Direktno.hr