vaccine

Ustavni sud još je 30. siječnja ove godine odbacio prijedlog obitelji Gašprotić iz Gračišća i udruge ‘Život ili cijepljenje’ da se propituje ustavnost pravilnika kojim se propisuje obavezno cijepljenje djece. Time je jasno poručio da se djeca u Republici Hrvatskoj moraju cijepiti ma što njihovi roditelji mislili o tome.

Sva više roditelja u Hrvatskoj odlučuje da neće cijepiti svoju djecu zbog štetnih posljedica s kojima su se neki suočili nakon cjepiva. Upravo zbog tih sumnji, Romina i Karlo Gašprotić i udruga ‘Život ili cijepljenje’ tražili su od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti Pravilnika o načinu provođenja imunizacije, seroprofilakse, kemoprofilakse protiv zaraznih bolesti te o osobama koje se podvrgavaju toj obvezi.

Ustavni sud odbio je zahtjev za ocjenom tog propisa i time indirektno poručio da je cijepljenje u Hrvatskoj i dalje obavezno. Naime, u obrazloženju se kaže da predlagatelji nisu naveli nove razloge zbog kojih bi se trebala ispitivati suglasnost Pravilnika s Ustavom s obzirom da je Ustavni sud o toj temi već donio odluku 2002. godine.

Autor: Sloboda.hr/tportal
Foto: iStockphoto