braća mamić zdravko vrbanović uskok policija

Nakon uhićenja braće Mamić, koji su završili iza rešetaka zatvora u Remetincu, sastaje se Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza. Iako iz HNS-a kažu da nastavljaju svoje uobičajene i svakodnevne aktivnosti, takozvana “nogometna Vlada” i njezin predsjednik Davor Šuker sigurno će se osvrnuti na uhićenje Zdravka i Zorana Mamića, te Damira Vrbanovića.

Od danas teče rok u kojem njihovi odvjetnici mogu podnijeti žalbe na rješenja o istražnom zatvoru i istrazi.

A u medije su procurili neki detalji istrage. Jutarnji list piše da će Luka Modrić svjedočiti o podudarnosti isplata s njegova računa i uplata koje su vršili Mamići. Kada bi NK Dinamo, na osnovi za USKOK spornoga “aneksa ugovora o profesionalnom igranju”, ponajboljem hrvatskom nogometašu Luki Modriću isplaćivao milijunske iznose, Modrić bi obično u roku od samo nekoliko dana s računa podignuo više od tri četvrtine iznosa, kojima bi se zatim gubio trag.

Štoviše, prema rezultatima izvida koje su zajedno proveli specijalni odjel Porezne uprave i USKOK, s Modrićem su često u poslovnicu banke išli i članovi obitelji Mamić, piše Jutarnji. Samo nekoliko minuta nakon što bi Modrić podignuo novac s računa netko bi iz obitelji Mamić na svoj, račun neke od tvrtki članova obitelji Mamić ili pak na račun Zdravka Mamića na istom bankovnom šalteru uplaćivao također velike iznose. Ponekad bi ti iznosi zbrojeni u znamenku odgovarali iznosu koji je nekoliko minuta prije podignuo Modrić.

Na osnovi ovih izvida, koji je Porezna uprava pribavila od poslovnice Hypo banke u kojoj je Modrić imao svoj kunski račun, a do kojih su došli kontrolom isplata s tog računa, USKOK sumnja da je novac koji bi Modrić nakon svojeg transfera u Tottenham Hotspur 2008. dobio od NK Dinama zapravo bio proslijeđen Zdravku Mamiću ili pak nekome od članova njegove obitelji i njihovim tvrtkama te da su oni od Modrića zaradili 52 milijuna kuna.

Identičnih situacija evidentirano je još nekoliko, a ako su u pitanju slučajnosti, protagonisti će ih morati detaljno pojasniti. Međutim, upravo na osnovi ovih podataka nadležni županijski sudovi jučer su počeli veliki niz blokada imovine obitelji Mamić, od blokada računa tvrtki i osoba preko vozila, među kojima je i Mamićeva jahta te mnoge nekretnine.

Izvor: HRT/Jutarnji