ivica lovrić uskok badnić

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv petorice hrvatskih državljana, a prvookrivljeni je pročelnik pročelnik Ureda za obrazovanje i sport Grada Zagreba i predsjednik KK Cibona Ivica Lovrić. Prvo ročište kod istražnog suca, od kojega USKOK traži jednomjesečni istražni zatvor samo za Lovrića, zakazano je za 9:30 na Županijskom sudu u Zagrebu, javlja tportal.

USKOK je jutros donio rješenje o istrazi protiv petorice državljana rođenih 1965., 1972., 1975., 1987. i 1949. godine. USKOK u priopćenju ovaj put ne navodi niti inicijale, no očito je da je prvookrivljeni jučer privedeni Ivica Lovrić (1965. godište), a pretpostavlja se da je drugookrivljeni Josip Klemm (1972. godište). On je vlasnik zaštitarske tvrtke koja je dala 550.000 eura Ciboni za transfer Darija Šarića.

U priopćenju USKOK-a stoji sljedeće: “Osnovano se sumnja da je pročelnik Ureda za obrazovanje i sport Grada Zagreba i predsjednik KK Cibona (KKC), od 10. studenoga 2012. do kraja travnja 2014. godine, nakon što je Cibona s jednim igračem sklopila ugovor s pravom jednostranog raskida ugovora radi prelaska u drugi klub zbog čega bi Cibona imala pravo na odštetu od 1.200.000 eura, na nagovor drugookrivljenog, u namjeri pribavljanja znatne nepripadne koristi njegovom četvrtookrivljenom trgovačkom društvu, 5. prosinca 2012. u ime Cibone s četvrtookrivljenim društvom sklopio ugovor o zajmu od 550.000 eura radi plaćanja obveza Cibone u vezi transfera igrača, a Cibona se obvezala da će, uz povrat zajma s pripadajućim kamatama od 8 posto, ako igrač jednostrano raskine ugovor i prijeđe u drugi klub, pola ukupne odštete koja mu pripada, umanjene za iznos pozajmice uvećane za pripadajuće kamate te umanjene za 10 posto koliko dobiva agent igrača, isplatiti četvrtookrivljenom društvu. Pribavljanje velike nepripadne imovinske koristi četvrtookrivljenom društvu nije realizirano jer je Cibona, nakon što su članovi Skupštine pribavili pravno mišljenje da se radi o lihvarskom ugovoru, 23. travnja 2014. podnijela tužbu radi smanjenja obveza na pravičan iznos, uz naznaku vrijednosti spora od 3.535.000 kuna.

Nakon što je Grad Zagreb s Cibonom sklopio ugovor o zakupu sportskog objekta KC Tuškanac bez plaćanja zakupnine, Lovrić je, prema sumnjama USKOK-a, u rujnu i listopadu 2012. godine, u namjeri da Ciboni omogući nezakonito stjecanje prava upravljanja i korištenja diskoteke Saloon, iako je znao da se o vlasništvu tog objekta vodi sudski spor, te da bi se, da nema sudskog spora, za davanje tog objekta u zakup, morao raspisati novi javni natječaj, naložio podređenima da sastave aneks Ugovora kojim se diskoteka Saloon daje Ciboni besplatno u zakup, koji je i sklopljen 31. listopada 2012. godine.

“Potom je, kao predsjednik Cibone, na traženje trećeokrivljenog i četvrtookrivljenog, u namjeri da sedmookrivljenom društvu nezakonito omogući upravljanje i korištenje diskoteke Saloon te protupravno pravo prvootkupa tog objekta, naložio direktoru Cibone da s sedmookrivljenom društvom sklopi ugovor o podzakupu, što je i realizirano 28. kolovoza 2013. godine na rok od pet godina uz plaćanje mjesečne zakupnine od 21.571,68 kuna. Prvookrivljeni Lovrić je ujedno naložio direktoru Cibone da sedmookrivljenom društvu ne ispostavlja račune za iznose zakupnine čime je tom društvu, na štetu Cibone, pribavljena korist od 129.430,08 kuna. Osim navedenog, Lovrić je navodno od petookrivljenika, voditelja podružnice Zagrebačkog holdinga-Upravljanje sportskim objektima, u prosincu 2013. godine, zatražio da petoro bivših zaposlenika Cibone primi u radni odnos bez obzira ispunjavaju li uvjete, te bez obzira na stvarne potrebe zapošljavanja, što je on i učinio. Novi zaposlenici nastavili su raditi u Ciboni, a plaćao ih je Zagrebački holding”
, stoji u priopćenju USKOK-a.

Istraga se provodi i protiv dva trgovačka društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, trgovanja utjecajem, pokušaja zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Prvo trgovačko društvo je, pretpostavlja se, Klemm Security koje je dalo pozajmicu Ciboni za transfer Šarića. Prema dostupnim informacijama, izgledno je da je drugo trgovačko društvo Klokan.Vlasnici Klokana su Željko Telinec (1975. godište) i Tomislav Kolarić.