ukrajina komunistički nacistički simboli

Ukrajinski parlament usvojio je u četvrtak zakon koji zabranjuje svaku “propagandu totalitarnih komunističkih i nacističkih režima” u svjetlu višemjesečne krize s Rusijom koja je vratila u prvi plan složeno naslijeđe Drugog svjetskog rata, bivšeg SSSR-a i ukrajinskih nacionalista.

Zakon, koji još mora potvrditi predsjednik Petro Porošenko, osuđuje “totalitarne komunističke i nacističke režime u Ukrajini” i zabranjuje “svaku javnu negaciju” njihova “kriminalnog karaktera” kao i svaku “proizvodnju, širenje i javno korištenje” njihovih simbola osim u znanstvene i obrazovne svrhe ili na grobljima.

Zabranjeni su, među ostalim, sovjetska i nacistička zastava i himna, spomenici i spomen ploče u čast komunističkim dužnosnicima i čak imena naselja, ulica i tvrtki u kojima se spominju komunistički čelnici, aktivnosti Komunističke partije ili boljševička revolucija 1917.

U slučaju kršenja zakona, organizacije ili stranke koje to učine bit će zabranjene, što se u prvom redu odnosi na ukrajinsku Komunističku partiju. Osobe proglašene krivima za proizvodnju ili širenje sovjetskih i nacističkih simbola, posebice javno izvođenje sovjetske himne, moći će dobiti do deset godina zatvora.

Ukrajina, koja je postala neovisna 1991. nakon raspada SSSR-a, koji pamti po velikoj gladi iz 1932.-1933. u kojoj su stradali milijuni ljudi, još uvijek je prepuna sovjetskih simbola, uključujući spomenike Lenjinu, čije ime također nose i mnoge ulice. (Hina)