udruga kreda

Udruga kreditnih dužnika “Kreda” optužila je Erste i Hypo banku za pokušaj prevare klijenata.

Iz udruge Kreda tvrde da su ih dva klijenta austrijskih banaka obavijestila da su ima banke ponudile na potpis anekse ugovora o kreditu čiji sadržaj se razlikuje od očekivanog, s obzirom na njihovu prethodnu komunikaciju s bankama.

Klijenti nezadovoljni aneksima ugovora

“U prvom slučaju su klijent i banka potpisali i ovjerili aneks ugovora nakon čega banka obavještava klijenta da mu je ugovorila prenisku kamatnu stopu i da će mu poslati novi izračun. To bi značilo da klijent ipak neće imati preplatu.  Ovaj nevjerojatni potez banke u potpunosti uvodi pravnu nesigurnost u ugovorne odnose banke i klijenata!”, navodi se u priopćenju udruge Kreda.

U prvom slučaju radi se o klijentu Hypo banke.

“Postavljamo pitanje Hypo banci: ako vi očekujete da klijent dobrovoljno poništi potpisani i ovjereni ugovor o kreditu jer smatrate da ste pogriješili u određivanju kamatne stope, može li i klijent poništiti prvi ugovor jer je pogriješio u izboru valute?!”, pitaju iz udruge Kreda.

U drugom slučaju, radi se o klijenti koji je dobio na potpis aneks ugovora, za koji klijent tvrdi da sadrži različite podatke od onih u prethodno dostavljenom izračunu.

“Drugi slučaj se dogodio u Erste banci kada je klijent, nakon prihvaćenog izračuna došao potpisati aneks. U potpunoj nevjerici je čitao brojeve koji se u potpunosti razlikuju od izračuna koji mu je banka poslala i koji je potpisao. Ne samo da su mu povećali kamatnu stopu i umanjili preplatu, već ga nisu ni upozorili da su podaci u aneksu potpuno različiti. Radi se o čistom pokušaju prijevare i ucjeni jer banka klijentu prijeti da mu neće konvertirati kredit, ako ne potpiše   jednostrano izmijenjeni aneks ugovora”, navode iz Krede.

Kreda: Banke se ponašaju kao šibicari

Udruga Kreda od HNB-a traži zaštitu klijenata banaka, te najavljuje da će tokom ovog tjedna, institucijama EU poslati izvješće o konverzijama kredita u Hrvatskoj.

“Apeliramo na Hrvatsku narodnu banku i Ministarstvo financija da skinu povez s očiju i zaštite dužnike koji su slabija strana u ovom odnosu!   Pojedine banke izigravaju zakone ucjenjujući dužnike njihovom egzistencijom! Udruga kreditnih dužnika – Kreda će svim relevantnim institucijama u EU još tijekom ovog tjedna poslati opširan izvještaj o tijeku konverzije temeljem Izmjena i dopuna zakona o potrošačkom kreditiranju jer na vrata u vlastitoj državi već mjesecima uzalud kucamo!

Zadnjih godina u Hrvatskoj odnos banke prema klijentu više nalikuje na šibicarenje nego na partnerski odnos – koliko god klijent pazio, na kraju opet ostane prevaren i praznih džepova”, zaključuju iz udruge Kreda.

Izvor: Sloboda.hr/Index