udruga franak švicarski franak lalovac valutna klauzula

Udruga Franak uputila je u petak predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću i guverneru Hrvatske narodne banke (HNB) Borisu Vujčiću zahtjev za hitno donošenje privremene mjere moratorija na tečaj švicarskog franka (CHF), koji bi se isključivo odnosio na sve kredite s valutnom klauzulom u CHF, sve do donošenja konkretnih dugoročnih mjera.

Na konferenciji za novinare kooordinator Udruge Franak Denis Smajo je, osim ove privremene i hitne mjere iznio i prijedloge Udruge za dugoročno rješenje problema korisnika kredita vezanih uz CHF.

Tako u Udruzi Franak traže donošenje uredbe sa zakonskom snagom, kojom će se intervenirati i odrediti tečaj konverzije CHF indeksiranih kredita po početnom tečaju te definirati da se nadalje primjenjuje fiksna kamatna stopa jednaka početnoj kamatnoj stopi. Uredbom, traže u Udruzi Franak, treba zabraniti i ovrhe nekretnina dužnika u kreditima s valutnom klauzulom u CHF sve do donošenja odluke Vrhovnog suda o reviziji uloženoj na presudu Visokog trgovačkog suda u kolektivnom postupku.

Zahtjevaju i povrat preplaćenih sredstava dužnicima na temelju nezakonitih promjena kamatne stope te propisivanje metodologije određivanja fiksnog dijela kamate na temelju početne kamatne stope iz ugovora i početnog parametra za sve ostale postojeće kredite s promjenjivom kamatnom stopom u kunama i s valutnom klauzulom u bilo kojoj stranoj valuti.

Ističu da je riječ o općenitim zahtjevima, koji su “na brzinu stavljeni na papir” nakon jučerašnjeg skoka tečaja franka prema kuni za gotovo 16 posto, zbog čega su se hitno sastali i s ministrom financija Borisom Lalovcem, ali i da smatraju kako su to dobri prijedlozi kako riješiti ovaj problem dugoročno, zakonskim odredbama, ukoliko će za to postojati politička volja.

Voditeljica Udruge Franak Katarina Lucić je pritom kazala da je ministar Lalovac izrazio volju da se ovo pitanje nekako riješi, ali da se boji kako će se donijeti samo neka privremena mjera.

Smajo je, pak, istaknuo da su jučerašnja događanja vezana uz tečaj franka pokazala kako su upozorenja Udruge posljednjih godina bila opravdana te da su mjere iz Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojima je uređeno pitanje kamatnih stopa na kredite vezane uz CHF, ispale samo vatrogasne mjere, kako su i upozoravali.

Recentni su događaji, ističe Smajo, dokazali i da je najveći problem zapravo valutna klauzula, čija je nepoštenost utvrđena prvostupanjskom presudom Trgovačkog suda u kolektivnoj tužbi društva Potrošač protiv osam banaka, ali ne i u drugostupanjskoj presudi Visokog trgovačkog suda te se sada čeka pravorijek Vrhovnog suda.

Dodao je i da zbog trenutne situacije oko tečaja franka postoje upozorenja na veliku mogućnost socijalnih nemira, koje u Udruzi Franak nemaju namjeru sprječavati.

Vanjski suradnik Udruge Ivan Lovrinović sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta na konferenciji na novinare je podsjetio na tijek događaja koji je doveo do odluke švicarske središnje banke da odustane od branjenja tečaja franka te je kazao da je ta odluka iznenadila sve na međunarodnim financijskim tržištima.

Kuda će sada ići tečaj franka nitko ne zna, jer su se devizna tržišta jučer ‘izmakla kontroli’, no svakako je nepošteno da posljedice takvog razvoja situacije u Hrvatskoj snose samo potrošači, odnosno korisnici kredita vezanih uz CHF, koji ne mogu preživjeti takav valutni udar. Nekima od njih je od dizanja kredita tečaj franka porastao i za 70 posto, a oni sami nisu spekulirali s tečajem franka na deviznim tržištima, kredite su dobivali u kunama i oni svoje plaće dobivaju u kunama, istaknuo je Lovrinović.