udruga franak bohaček

Udruga Franak daje javnu i bezrezervnu podršku uvaženim ekonomskim stručnjacima, poglavito profesorima, koji su u javnosti izrazili svoje stručno mišljenje i prezentirali prijedloge rješavanja dužničke krize u Republici Hrvatskoj, zbog čega su posljednjih dana izloženi pritiscima bankarskog lobija. Objavili su to na svojoj Facebook stranici.

Njihovo reagiranje prenosimo u cijelosti:

“Zbog naših članova, dužnika i njihovih obitelji, kao i svih kreditnih dužnika s valutnom klauzulom, ne možemo ostati mirni na medijske istupe direktora Hrvatske udruge banaka, gosp. Bohačeka, koji uporno svojim izjavama pokušava obmanuti dio neupućene javnosti i plasirati određene neistine, te diskreditirati uvažene članove hrvatske akademske zajednice.

Ti isti profesori, uvaženi članovi hrvatske akademske zajednice, već dugi niz godina sustavno upozoravaju na činjenicu da se u ovoj zemlji vodi potpuno pogrešna ekonomska i monetarna politika, a istodobno nude rješenja i pomoć u promjenama, dajući konkretne prijedloge za otvaranje prostora razvojnoj makroekonomskoj politici, napuštanju dosadašnjih neefikasnih modela, te za izlazak države iz krize, odnosno recesije.

Do sada njihovi istupi nikada nisu smetali Hrvatskoj udruzi banaka, niti gosp. Bohačeku.

Zašto do sada nisu reagirali?

Zato jer su napokon stavovi uvaženih profesora zamijećeni i prihvaćeni u široj javnosti, a poslovanje banaka u Republici Hrvatskoj u jednom značajnom dijelu – napokon razotkriveno!

Ovakve istupe smatramo grubim nasrtajem na temelje sustava autonomije znanosti i prava na javno djelovanje.

Razumljivo nam je ponašanje g. Bohačeka, obzirom na funkciju koju obnaša i interese udruge koju zastupa, stoga drugačije izjave i prozivke nismo niti mogli očekivati.

Međutim, ne možemo i ne smijemo ostati mirni promatrači takvih grubih pritisaka i nasrtaja na renomirane stručnjake, poglavito prozvane profesore.

Stoga se iskreno nadamo da oni neće snositi nikakve posljedice pokušaja njihova diskreditiranja, te da će i nadalje nastaviti čvrsto prezentirati i zastupati svoje stručne stavove, temeljene na argumentiranim podacima i činjenicama, a u cilju točnog informiranja javnosti te na dobrobit svih građana Republike Hrvatske, kao što su to do sada i činili i na čemu smo im beskrajno zahvalni.

Udruga Franak”