udruga franak prosvjed

Udruga Franak danas je najavila generalni prosvjed koji će se održati 24. listopada ove godine u Zagrebu te, osim svojih članova, pozvala sve udruge, sindikate, blokirane, deložirane, korisnike kredite u eurima i kunama, nezaposlene, umirovljenike i sve ostale koji ne žele gledati propadanje ove zemlje. „Cijelo vrijeme pokušavaju stvarati podjele između nas kako bi se okrenuli jedni protiv drugih jer tako štite sebe znajući da su oni – banke, Hrvatska narodna banka, vlada i zakonodavna vlast, jedini krivci za situaciju koja se pogoršava iz dana u dan“, poručuju iz Udruge Franak.

Prosvjed pod nazivom „Do kraja!“ ima za cilj okupiti sve nezadovoljne građane koji žele promijeniti stanje u Hrvatskoj kako scenarij iz Grčke ne bi dobio i svoju hrvatsku verziju. Iz Udruge napominju kako je važno da građani djeluju i pokažu da ne žele živjeti u društvu koje je prepuno korupcijskih afera i u kojem se pojedinci bogate na štetu cijelog naroda. Dodaju kako će slučaj „švicarski franak“ uskoro postati slučaj „euro“ jer se banke bogate i na njihovim kreditima. „Pitanje je samo vremena kada će se i korisnici kredita u eurima naći u istoj situaciji kao i mi te je zato bitno da se ujedinimo protiv nezakonitog poslovanja banaka koje se i dalje nastavlja na štetu svih korisnika kredita“, objašnjavaju iz Udruge.

Naglašavaju kako ovo nije politički prosvjed niti prosvjed rušenja vlasti već njime žele iskazati nezadovoljstvo lihvarenjem banaka, korupcijom, nezakonitim poslovanjem, poreznim utajama i pasivnosti državnih institucija na sve navedeno. Osvrnuli su se i na obmanjivanje javnosti kako će se njihov slučaj riješiti na teret poreznih obveznika:„Takvim informacijama pokušava se obmanuti javnost jer mi nismo na teret državnog proračuna, već ga punimo brojnim presudama na prekršajnim sudovima, raznim prijavama, sudskim pristojbama i ostalim troškovima, plaćenjem poreza i svim ostalim aktivnostima koje provodimo već duže vremena. Nekoliko puta smo napomenuli kako naši članovi i dalje pune državni proračun, a upravo je ta država dozvolila da ih se pokrade u tolikoj mjeri da im je ugrožena egzistencija“, smatraju predstavnici Udruge Franak te dodaju da je vrijeme da Vlada i ostale državne institucije kažu namjeravaju li štititi interes banaka ili građana koji su ih izabrali.

„S obzirom da je Hrvatski sabor sada na ljetnoj pauzi, vjerujemo da je do 24. listopada dovoljno vremena za provođenje istrage oko svih okolnosti odobravanja i plasiranja ovih toksičnih proizvoda, te da izglasaju Zakon o zaštiti potrošača. Dosta nam je sastanaka s guvernerom HNB-a, Saborskim odborom za financije i državni proračun, Vladom, političkim strankama i ostalima jer oni nisu rezultirali ničime konkretnim. Sve dokaze smo im dostavili na stol i tako obavili njihov posao za koji su dobro plaćeni. Građani više ne žele obećanja, a mi nećemo dopustiti njihove kalkulacije i stjecanje političkih bodova kada donesu još jedno kozmetičko rješenje u zadnji tren kako bi sebi osigurali pobjedu na izborima“, upozorava Udruga Franak.

Organizacija opće mobilizacije građana počet će početkom rujna kada će Udruga službeno i prijaviti prosvjed. Sudionicima prosvjeda koji su iz ostalih hrvatskih gradova bit će omogućen prijevoz. Udruga Franak ovim prosvjedom želi poručiti kako oni nisu bili kockari i nisu donijeli lošu odluku, ve su kockari sve banke koje su plasirale kredite u švicarskim francima i pri tome tajile informacije korisnicima koji sada plaćaju bankama rate kredita koje su nerealne, nepoštene i sramotne. „Ovaj prosvjed je od općeg interesa jer njime želimo očistiti Hrvatsku od korupcije i svih onih kojima je cilj pljačkanje hrvatskog naroda kako bi se to bogatstvo iznijelo izvan naših granica na tuđe račune“, izjavljuju predstavnici Udruge Franak.