udruga franak prosvjed subota

Ove subote, 25. travnja 2015. godine u 12,00 sati građani Hrvatske pokazat će svoje nezadovoljstvo situacijom u državi na velikom prosvjedu koji organizira Udruga Franak. Zbog svojih limitiranih sredstava, Udruga je pozvala sve građane da doniraju novac kako bi se organizirao prijevoz iz svih dijelova Hrvatske.

Prema informacijama iz Udruge, na prosvjed zasada dolazi više od 60 punih autobusa i barem još toliko ljudi u vlastitom angažmanu. Posebice se apelira na građane iz Zagreba koji nemaju trošak prijevoza, da dođu na prosvjed i pokažu svoj stav o funkcioniranju pravnog sustava te o sveopćoj ekonomskoj situaciji u državi. “Na prosvjed su pozvani svi nezadovoljni građani Republike Hrvatske – oni koji imaju kredite u švicarskim francima ili eurima, oni koji su nezaposleni, oni koji su zaposleni, ali ne primaju plaću, svi oni kojima je posao ugrožen,… Sve naše obitelji koji su dizali kredite vjerujući da rade dobre za svoje bližnje, a sada su na rubu egzistencije. Nažalost, naša sadašnjost postat će vaša budućnost ako svi zajedno sada nešto ne poduzmemo”, izjavio je Ivan Kontrec iz Udruge Franak.

Prošlo je više od 120 dana otkako je švicarski franak skočio s 6,39 na 7,45, a rješenja još uvijek nema. Udruga Franak smatra kako su pregovori bili neuspješni i svi prijedlozi kozmetički te da je vrijeme da se građane i nastalu situaciju shvati ozbiljno.

Prosvjednici će se okupiti u subotu u podne na Trgu dr. Franje Tuđmana i krenuti prema Trgu bana Josipa Jelačića gdje će se prosvjednici podijeliti. Veći dio okupljenih će nastaviti prema Hrvatskoj narodnoj banci, dok će ostali otići pred Vladu Republike Hrvatske. Udruga Franak ovime želi simbolično poručiti kako je u Hrvatskoj glavni akter upravo HNB, a ne Vlada. “Ovu subotu, odvojite dio svoga vremena i dođite na Trg dr. Franje Tuđmana. Pokažimo im da je dosta! Vrijeme je da interes građana bude ispred interesa institucija”, poručuju iz Udruge Franak.