ministar_linic_masa_placa_se_smanjuje_a_pojedinacne_place_se_ne_diraju_lightbox

U tjednu u kojem se sve glasnije govori o odlasku Slavka Linića iz Vlade, ekonomski stručnjaci i analitičari su zamukli: sa širokog popisa osoba koje se redovito nađu u komentatorskim ulogama i važno lamentiraju o nacionalnoj ekonomiji, gotovo nitko nije se usudio javno komentirati moguću smjenu ministra financija. Jedni od rijetkih koji su se usudili progovoriti je Udruga Franak, gdje tvrde da je Linić trebao otići još prije nekoliko mjeseci jer je bankama svjesno dopustio kršenje zakona.

‘Bili smo relativno zadovoljni činjenicom da je ministar s nama otvoreno komunicirao i prihvatio naša mišljenja i stavove te da je shvatio kako banke krše Zakon o obveznim odnosima. U saborsku proceduru poslao je prijedlog Zakona o potrošačkom kreditiranju u kojemu je jasno stajalo da se on donosi jer se krši Zakon o obveznim odnosima i da se bankarske marže na kredite mogu odrediti isključivo na temelju početne kamate. A onda, odjednom, banke su navodno počele surađivati i objavljeno je da će se djelomično pomoći samo dužnicima koji imaju stambene kredite u francima’, kaže koordinator Udruge Franak Goran Aleksić.

‘Ukratko, ministar Linić pokleknuo je pred bankama i sve pozitivno palo je u vodu. A onda se dogodila nova teška povreda zakona: Ministarstvo financije donijelo je tumačenje po kojemu banke mogu samovoljno određivati parametre i kod kredita u kojima to nije ugovoreno. To je bio teški udar na vladavinu prava, opća sramota, i već nakon toga ministar je trebao otići’, dodaje Aleksić.

U Udruzi Franak upozoravaju da je sporno ‘Linićevo tumačenje’ doneseno bez konzultacija s pravnom strukom, fakultetima, odvjetnicima i sudovima, te da se preko koljena prelomilo problem u korist banaka.

‘Vjerojatno je popustio pod pritiskom jer se bojao da neće dobiti kredite kod kuće, u Hrvatskoj. A možda i zbog jednostavnog neznanja. Hoće li zbilja otići? Nemam pojma, radi se o politici – a tu su sve prljavi poslovi, svi su spletkaroši koji se igraju s nama’, dodaje Aleksić.

‘Ako do smjene zbilja dođe, od novog ministra očekujemo da poštuje vladavinu prava! Banke već deset godina neovlašteno povećavaju kamate na kredite i teško krše Zakon o obveznim odnosima, a sada smo dobili još i posebni zakon koji je u suprotnosti s temeljnim načelima prava. To se mora zaustaviti’, dodaje koordinator Udruge Franak.

Od viđenijih stručnjaka za komentar Linićevog rada ohrabrio se Zoran Aralica s Ekonomskog instituta, on tvrdi da sustav predstečajnih nagodbi nije loš, ali da je način na koji se one provode katastrofa.

‘Rješavanje nelikvidnosti je dobra stvar, ali iz procesa se nije smjelo isključiti sudove. Metode su kritične i zbog toga prolazna ocjena za Linića dolazi u pitanje. Instrumenti su stavljeni prije sustava’, kaže Aralica.

‘Generalno i općenito, Linić je uz Mirelu Holy bio jedini ministar koji je pokušao djelovati na sustav, nije išao na partikularne poteze i to ga čini različitim. Možda još uz ministra pravosuđa Miljenića, čiji je posao po defaultu mijenjati zakone i sustav. Čim to netko učini, postaje opasan. A hoće li ga smijeniti? Ne znam, tu ulazimo u područje političkog voluntarizma i racionalno prosuđivanje to ne može predvidjeti’, zaključuje Aralica.

Autor: F.Č./tportal
Foto: Facebook