udruga blokirani branitelji bankari kolinda

Hrvatska udruga banaka pokazala je zabrinjavajuću nebrigu za gospodarsku i socijalnu situaciju u državi kada se usprotivila inicijativi predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović i udruge Blokirani o moratoriju na provođenje ovrhe nad jedinom nekretninom hrvatskih građana.

Tim povodom oglasila je i udruga Blokirani čije priopćenje objaljujemo u cijelosti:

“Začuđuje ovako neozbiljna reakcija ozbiljne bankarske udruge, a iz koje je vidljivo da onaj tko je pisao reagiranje nije uopće upoznat s inicijativom kojoj se protivi.

Nebrojeno puta u udruzi Blokirani ponovili smo da svaki dug koji je nastao na zakonit i moralan način mora biti vraćen. To je stav od kojeg ne odstupamo. Nikad nismo tražili da dođe do stanja u kojem banke ne bi mogle naplatiti svoja potraživanja. Koliko smo shvatili inicijativu Predsjednice Republike, ona je na tragu naših traženja.

Gospoda iz Hrvatske udruge banaka izražavaju svoj strah da u slučaju moratorija na ovrhe nad jedinom nekretninom nitko više ne bi mogao dizati stambene kredite kod kojih bi stan bio zalog povrata novca. To nije točno i dokazuje da je netko reagirao bez da je proučio naše zahtijeve. Naime, po pravilima prema kojima se dodjeljuju krediti redovna primanja su glavni kriterij.

Mi nikad nismo tražili da se onemogući ovrha nad nekretninom osobama koje imaju redovne prihode. Mi smo tražili moratorij, ali ne poništenje ovrhe, za one koji su nakon dizanja kredita ostali bez redovnih prihoda. Smatramo da je to socijalni minimum kojeg je dužna provoditi svaka, pa i ova naša država.

Bankare upućujemo na to da se kod davanja kredita u takvim slučajevima osiguraju dodatnim policama koje bi bile sklopljene kod osiguravajućih kuća. Oni su to, doduše, već uveli kao praksu, ali police nikad nisu aktivirali.

Draže im je bilo ljude bacati na ulice. Do sad im se nitko nije u tome usprotivio. Sad se pojavila Predsjednica Republike koja je uočila devijacije i pokazala socijalnu osjetljivost, a bankare je uhvatila panika.

Umjesto što reagiraju bez da su proučili materiju o kojoj govore, gospodu iz Hrvatske udruge banaka pozivamo da nam dadu podršku u izradi modela koji bi njima jamčio sigurnije i kvalitetnije poslovanje, a korisnicima bankarskih kredita dao veću sigurnost.

Nije poanta socijalne sigurnosti u tome da banke svoju zaradu ostvaruju izbacivanjem ljudi na ulice, često i kad su ovi otplatili i dvije trećine dignutog kredita, nego u tome da banke preuzmu svoj dio odgovornosti. Ako se bankari boje da ne bi imali kome davati kredite kad bi bilo moratorija na njih, neka svoju dobit ne plasiraju izvan granica Hrvatske stranim vlasnicima, nego je reinvestiraju u gospodarstvo, u otvaranje novih radnih mjesta, pa dobit ubiru sekundarno, od takvog poslovanja. Tako će stvoriti stanje u kojem uopće nećemo pričati o ovrhama i moratoriju jer neće biti masovne nezaposlenosti.

Rješenja postoje, ali ona nisu sadržana u liberalnom pristupu po kojem će se banke ponašati kao da ih se ne tiče socijalno stanje okruženja od kojeg one ipak ovise i bez kojeg ne mogu poslovati.

Gospodo bankari i vi ste dio krize, sviđalo se to vama ili ne. Neodrživo je stanje u kojem ste ubirali zaradu bez rizika. Budite ulagači u smanjenje rizika, a ne samo bešćutni ovrhovoditelji.”