udovice branitelja domovinskog rata

Udruga udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije optužila je u srijedu saborsko Povjerenstvo za analizu izračuna braniteljskih mirovina da umanjuje njihova prava, izjednačava ih s bivšim pripadnicima JNA i milicije, službenicima u saveznim tijelima bivše SFRJ i ostalim kategorijama ‘pod posebnim uvjetima’, te omalovažava žrtve hrvatskih branitelja i njihovih poginulih supruga.

Predsjednica udruge Rozalija Bartolić ustvrdila je na konferenciji za novinare da je nacrt novog zakona o izračunu mirovna u suprotnosti s važećim Zakonom o pravima hrvatskih branitelja, koji definira koeficijente za izračun mirovina udovica hrvatskih branitelja.

Taj Zakon još nije promijenjen i vjerujemo da neće ni biti ako većina branitelja i stradalnika ostane pri zahtjevu za donošenjem ustavnog zakona o zaštiti njihovih prava, a time i koeficijenata, rekla je Bartolić.

Udruga je također nezadovoljna jer se u novom zakonu ne spominju pojmovi poput “poginuli ili preminuli hrvatski branitelj”, “hrvatski ratni vojni invalid”, “branitelj iz Domovinskog rata”, već sve to zamjenjuje kategorija “korisnika”. Iz zakona također nestaju koeficijenti koji su vezani za osobni čin, ustrojbeno mjesto i zapovjednu dužnost, ističe Bartolić.

Zauzela se za donošenje ustavnog zakona o zaštiti prava hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata, bez mijenjanja koeficijenata na temelju kojih su do sada računane mirovine, kao i vraćanje svih izdvojenih prava pod okrilje toga zakona.

Bartolić je također kritizirala prosvjednike u šatoru pred Ministarstvom branitelja rekavši da tamo interese udovica Domovinskog rata zastupa Neda Balog koja više nije legitimna predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja jer joj je mandat istekao, a i više puta je dala kontradiktorne izjave u javnosti. (Hina)