Filip Perković, donedavno učitelj fizike u Osnovnoj školi Vidici dobio je izvanredan otkaz jer se nije htio prilagoditi novim epidemiološkim mjerama. Nije se htio cijepiti ili svaki drugi dan testirati, smatrajući da je to napad na njegove osobne slobode, piše Šibenik IN.

– Krenulo je provođenje anticovid mjera, a ravnatelj se njih išao striktno držati i postavio zaštitara na ulazu školu. Kako nisam mogao ulaziti u školu iz vlastitih uvjerenja, ostao sam bez posla. Da objasnim svoj stav. Meni te mjere od početka nisu sjele. Pandemija traje dvije godine, donosile su se razne razne odluke, a zapravo se ništa konkretno u vezi bolesti nije postiglo sa njima, ništa pozitivno se nije dogodilo. Na kraju sam stavljen pred zid. Nisam mogao izbjeći neku odluku ili prilagoditi joj se, nego sam morao ili-ili. Pisao sam ravnatelju dopis mogu li ja na nekakav drugačiji način držati nastavu učenicima, mogu li se testirati na slinu. Ništa mi nije odgovoreno, samo me na ulazu dočekao zaštitar – priča Perković.

– Mislim da sve te mjere koje su donesene nisu usklađen s hrvatskim zakonima i Ustavom. Mislim da krše puno stavki iz Ustava. Već 1. članak Ustava kaže: „… zajednica slobodnih i ravnopravnih državljana“. Sve je bio povrijeđeno. Moja radna prava i sloboda su ugrožena. Dakle, najviše me smeta to što ne mogu ići slobodno raditi i ugrožena je egzistencija moje obitelji jer sam ja jedini zaposlen i ovoj posao je naš jedini izvor prihoda. Primjerice, za otići na utakmicu na Poljud između Hrvatske i Rusije u studenom 2021. tražio se test. Imao sam slobodnu odluku hoću li se testirati i otići, ili ne. Karte su se rasprodale pa na kraju nisam išao. U ovom slučaju sa školom doslovno su mi rekli da moja obitelj i ja nećemo jesti ako se ne testiram. To je zapravo ucjena i to me u svemu najviše smeta.  Osjećam se prevareno! Osjećam da se uopće nisam morao naći u ovakvoj situaciji. I to što se priča o ukidanju mjera govori koliko sve te mjere nisu imale smisla i diskriminirale ljude – kaže Perković.

Tvrdi da cijepljenje smatra vlastitim izborom.

– Nisam antivakser, i za donijeti odluku cijepiti se ili ne, čekao sam da se cjepivo što bolje razvije pa da odlučim. Imam i troje djece, i sva su cijepljena sa redovnim cjepivima. Protiv svega što treba i zdravstvene knjižice su im ispunjene. Protiv korone nisu – ističe Perković.

Ipak, naglašava kako je uložio žalbu i da bi se volio vratiti u školu jer voli predavati.

– Ako se ne uspijem vratiti na Vidike kad se te potvrde ukinu, tražit ću posao u nekoj drugoj školi. Mislim čak i da je ravnatelju Relji jednako teško u ovoj situaciji jer je morao donijeti takvu odluku. Možda čak i teže. Ali zar sam ja iz pristojnosti trebao pristati na upitni medicinski tretman koji ne podržavam? Meni je svih ljudi žao, ali nisam nas ja stavio u ovu situaciju. I ja sam isto žrtva. Mislim da smo svi, i cijepljeni i necijepljeni izmaltretirani mjerama koje nisu uopće epidemiološke jer ne čine apsolutno ništa za naše zdravlje, već su čisto diskriminacijske i uništavaju naše društvo, koje nam nisu donijele nikakvog rezultata. Po svojoj savjesti i uvjerenjima, vjerskim i moralnim, u obranu svih nas, sam zauzeo stav da na sve to kažem ne – zaključuje Perković za Šibenik IN.

Izvor: Sloboda.hr/ŠibernikIN