U subotu je u organizaciji udruge Nova perspektiva u zagrebačkom Sheratonu održana  rasprava „Europodručje – prilika ili rizik?“.

Gosti panelisti bili su profesorica ZŠEM-a Vedrana Pribičević, izvršni direktor Latvijskog udruženja ekonomista Elmars Kehris, predsjednik konzervativne zaklade New Direction i europarlamentarac Tomasz Poręba, profesor na ZŠEM-u Neven Vidaković, profesor ekonomije Sveučilišta u Hamburgu Bernd Lucke, glavni urednik portala BrusselsReport.eu  Pieter Cleppe, ekonomski analitičar Andrej Grubišić, strateški savjetnik međunarodnih ulagača i financijskih institucija te bivši član MMF-a Domenico Lombardi, saborska zastupnica Vesna Vučemilović, ustavni stručnjak Mato Palić, predsjednica Instituta Promyka Weronika Dumin te izvršni direktor zaklade New Direction – Witold de Chevilly.

Tijekom rasprave koju je otvorio saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marko Milanović Litre otvorile su se mnoge teme i problemi koje nismo mogli čuti u javnom prostoru. Poznati stručnjaci u Hrvatskoj i EU istaknuli su niz problema gospodarstva, poduzetništva, monetarnog suvereniteta i politike Europske središnje banke te naglasili prednosti, ali i rizike hrvatskog priključivanja euro području.

Witold de Chevilly izrazio je zadovoljstvo iznesenim argumentima stručnjaka za i protiv ulaska Hrvatske u eurozonu:

“Po istraživanjima 70% Hrvata želi znati više o problemima, izazovima, rizicima ili prilikama o uvođenju euro valute. Zbog toga je potrebno i odlično što su se sastali stručnjaci iz raznih zemalja koji su prenijeli svoja mišljenja i iskustva.”

Saborska zastupnica Vučemilović napominje da treba voditi računa što uvođenja eura donosi našim građanima,  hoće li dovesti do rasta cijena i udara na džepove građana? Najavljuje prikupljanje potpisa za raspisivanje  referenduma kojim bi narod odlučio želi li kunu zamijeniti eurom.  Ustavni stručnjak Mato Palić pojasnio je pravne aspekte najavljenog referenduma, kao i moguće prepreke.

Domenico Lombardi  također smatra kako je referendum dobro rješenje, budući da uvođenjem eura dolazi do mnogih ograničenja te naglašava kako bi Hrvatska trebala razmotriti je li spremna u ovo nesigurno vrijeme ući u eurozonu.

Vedrana Pribičević kaže kako je najveći benefit ulaska Hrvatske u eurozonu neovisan nadzor banaka.

Andrej Grubišić je za referendum istaknuo kako bi građani dobili više informacija, ali je nedvojbeno za uvođenje eura kako bi se uvele reforme u državi.

Konvergencijski kriteriji za uvođenje eura nekad su bili jasno definirani, a danas se temelje na očekivanim budućim brojkama.

“Prije 20 godina bio sam za uvođenja eura, međutim sada vidim duboke probleme. Opasna struktura i problem EU je da zemlje članice mogu napraviti dug  te izaći iz EU čiste dok se njihov dug raspodjeljuje na ostale članice”, rekao je Bernd Lucke.

Izvor: Sloboda.hr/Maxportal.hr