jajomat-6-_533030699b3c2_650x360c

Prvi jajomat na području Varaždinske županije i Hrvatske jučer je u Varaždinu pustio u rad varaždinski župan Predrag Štromar.

Riječ je o samoposlužnom uređaju pomoću kojeg građani ubacivanjem kovanica i papirnatog novca mogu kupiti svježa jaja s obiteljskoga gospodarstva Zvonka Šinceka iz Gornjeg Vratna.

“Ideju sam “ukrao” u Austriji gdje imam prijatelja. Tamo su jajomati normalna stvar i vrlo su dobro uhodani. Ovaj automat postavio sam prije tjedan dana i mogu reći da je prodaja dobro krenula”, ispričao je na službenom otvorenju prvog jajomata u Hrvatskoj njegov vlasnik Zvonko Šincek iz Gornjeg Vratna.

jajomat-3-_53303069b1876_650x360c

Županija je s 12 tisuća kuna pomogla u nabavi i postavljanju jajomata u Jalkovečkoj ulici u Varaždinu, a po izjavi župana Štromara to je dio politike pomoći obiteljima koje želi raditi i živjeti od poljoprivrede.

Cilj je, ističe Štromar, zadržati ljude u poljoprivredi, a fokus je stavljen na obiteljska gospodarstva te pomoć u izlasku na tržište i kako što kvalitetnije prodati poljoprivredni proizvod. Ujedno je najavio daljnju pomoć poljoprivrednicima s područja županije.

Postavljeni jajomat kapaciteta je 600 jaja, a puni se svaki dan, objasnio je vlasnik obiteljskoga gospodarstva i prvog jajomata u Hrvatskoj Zvonko Šincek. Ideju da postavi jajomat Šincek je dobio na temelju iskustva iz Austrije gdje takvi uređaji postoje već dulje vrijeme.

Autor: F.Č./Regionalni tjednik/HRT
Foto: Regionalni tjednik