ante tomić proložac spaljen krnjo

Završnicu pokladnih svečanosti Imotske krajine obilježio je u utorak spektakl u Prološcu. Zbog svojih bljuvotina, koje neki nazivaju “novinarski tekstovi”, spaljen je Ante Tomić. Inače, nakon prošlogodišnjeg incidenta kada je Tomića nepoznati počinitelj zalio kantom govana, Tomić je u javnosti dobio i svoj nadimak – “govnar”.

Po tradiciji, nakon velike povorke Imotskog Baka u nedjelju, pa karnevala u zaseoku Rebići i u Zdilarevoj luci u Glavini Donjoj, u utorak su završnu točku na poklade upriličili Proložani, piše Slobodna Dalmacija.

Tradicionalna povorka od Prološca do Imotskog i natrag, završena je čitanjem oporuke i paljenjem karnevala, po njima, glavnog krivca za sve nedaće u Prološcu. Ove godine, kako rekoše u oporuci na starom mostu, glavni lik podredili su svome vrlom piscu i novinaru.

“…Svom narodu ruga se i smije, a ni stid ga, ni sramota nije…Dragi moj pisac, lukav si ko lisac, ti i dalje možeš k… svirat, ali prološki narod nemoj dirat. Proložani pošteni su ljudi, njima samo Bellamusa sudi”.

ante tomić proložac spaljen krnjo

Pročitali su Proložani na otvorenom i književni opus svoga sumještanina.

“Izdavačka kuća ‘Vesela sveska’ donosi pismu ‘Diž’ se Smoje, oko moje’, potom pjesma ‘Sred pijata i salveta’, pa onda ‘Oj Kozorog zelje moje’, te i knjiga ‘Šta će ovce bez mrkova’.”

Ta knjiga dominirala je i u povorci, koju je pisac nosio uz logo naše Slobodne Dalmacije. U pripremi je i roman, rekoše Proložani, pod nazivom “A, di ću sada?“

Uz smijeh okupljenih pročitano je da se “sve knjige i zbirke mogu nabaviti na prečišćivaču otpadnih voda u Glavini Donjoj”.

“Svi ćemo od veselja skakat i niko za tobom neće plakat, kada ga zapalimo, sad ću svojom glavom platit, a naš Bellamusa opet će se vratit”.

Okupljeni Proložani uz tradicionalni ritual zapalili su središnji lik Krnje uz sam stari most, a pokladno slavlje nastavljeno je u Domu kulture.