PXL_310114_7228970

U podne je počeo štrajk upozorenja. Na dva sata stale su sve službe koje su nam važne za svakodnevni život, u znak solidarnosti s onima koji rade, a ne primaju plaće. Takvih je u Hrvatskoj oko 70 tisuća.

Vlakovi, tramvaji i autobusi u svim većim gradovima stali su u podne na pet minuta.

Nastava u školama završila je za danas, a za one mlađe organiziran je dnevni boravak.
Tijekom štrajka solidarnosti zaposlenici u hrvatskim školama će od 12 do 14 sati na sastancima raspravljati o štetnosti predloženih izmjena Zakona o radu (ZOR) za prava radnika i dostojanstvo rada.

Sve bolnice u Hrvatskoj rade normalno, a medicinske sestre i tehničari dat će potporu štrajku tijekom svoje pauze između 12 i 14 sati. U Zagrebu je okupljanje najavljeno ispred KBC-a Zagreb, KBC-a Sestre milosrdnice i KB-a Sveti Duh. Predsjednik HLS-a Ivica Babić rekao je da liječnici podupiru štrajk solidarnosti, ali neće danas organizirati prosvjede.
-No HLS će aktivno sudjelovati u općem štrajku koji najavljuju sindikalne središnjice – poručio je Babić.
U minutu do 12 upaljene su sirene na svim dizalicama u brodogradilištu 3. maj. Radnici su na radnim mjestima, ali će rad prekinuti na jedan sat.

Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio da su tri općinska suda u Zagrebu, građanski, kazneni i radni, jednostrano i nezakonito odredila da se tijekom dvosatnog štrajka solidarnosti rad obavlja u opsegu većem od prijeko potrebnog. Time su svojim zaposlenicima onemogućili ostvarivanje prava na štrajk.

Štrajk protiv novog ZOR-a formalno se održava kao štrajk solidarnosti zbog neisplate plaća radnicima Zdravstveno-rekreativnog centra u Lipiku, koji je u većinskom vlasništvu države, te neisplate šest plaća u Areni Pula, koja je u privatnom vlasništvu.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever istaknuo je kako je to prvi put da radnici iz privatnog i javnog sektora zajedno daju potporu radnicima bez plaće. To je poruka koja mora jednako zabirnuti političke elite na vlasti i u oporbi, a jednako tako i poslodavce.

Radnici ne mogu trpjeti da budu sredstvo za potkusurivanje između političkih stranaka, vlasti i poslodavaca. Ako tu poruku poslodavci i vlast ne budu znali iščitati, slijedeća će biti puno snažnija i glasnija – štrajkovi, prosvjedi i političko angažiranje protiv onih koji hrvatske radnike žele ostaviti bez prava i izvrgnuti ih milosti i nemilosti poslodavaca, rekao je Sever.

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, rekao je kako je ovo prvi put da svi sindikati zajedno pozivaju naciju na djelovanje. Komentirajući izjavu ministra Jovanovića – oni neka štrajkaju mi ćemo raditi, Sever je rekao kako bi bilo bolje da ova vlast ništa ne radi jer sve što radi, krivo radi.

Sindikalisti su se posebno obrušili na ministra rada Miranda Mrsića. On je čovjek koji je pao padobranom na ovu funkciju, zadnji čas je imenovan, nikada to nije radio, nikada o tome nije mislio. On je bio dobar liječnik, ali ovo je jedan drugi posao u kojem se on apsolutno ne snalazi, rekao je Ribić. Dodao je kako se s njim ne može argumentirano razgovarati.

Autor: T.S. / HRsvijet.net