branimir glavaš

Protiv Branimira Glavaša u Srbiji je podignuta optužnica, potvrdilo je Ministarstvo branitelja odgovarajući na upit HDSSB-a, piše HRT.

Optužnica je podignuta temeljem spornog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine kojim se Republika Srbija samoinicijativno proglasila nadležnom za vođenje postupka za ratne zločine na teritoriju bivše SFRJ.

U odgovoru Ministarstva stoji i da ono, zajedno s Ministarstvom pravosuđa, odnosno Vladom RH, poduzima sve korake da se ukine primjena spornih zakona.

Nakon što je u Srbiji podignuta optužnica protiv Branimira Glavaša, svoj komentar  za N1 dao je i sam Glavaš.

”Nakon jučerašnje press konferencije sam zatražio od Ministarstva branitelja da me obavijeste postoji li optužnica ili ne. Danas sam primio odgovor da postoji optužnica i iznenadilo me da je ta optužnica iz 2011. godine. Ona za koju sam ja znao je iz ’92 tako da ne znam sadržaj ove iz 2011. Mogu reći da sam iznenađen. Očekujem da institucije još odlučnije zaštite branitelje ne radi mene nego anonimnih branitelja koji se sigurno nalaze na optužnicama Srbije i kojima prijete podizanjem optužnice. Hrvatska ne smije tako promatrati olako što se događa nego zahtijevati da Srbija podnese kompletan spisak svih branitelja protiv kojih se vodi istraga imenom i prezimenom i kojima prijeti pravosudni progon od strane Srbije”, kazao je Glavaš.

”To je jedna indiferentnost državnih institucija. Nisu ništa poduzeli zadnjih godina i tome mora doći kraj. Država se mora suprotstaviti toj pravosudnoj agresiji Srbije na hrvatske branitelje”, kazao je Glavaš.

Izvor: Sloboda.hr/HRT/N1
Foto: fah