Split i okolicu pogodilo je u utorak jako kišno nevrijeme, a zbog dizanja razine mora uslijed niskog atmosferskog tlaka poplavljene su ceste zbog čega je ponegdje bio otežan promet.

Većina poziva koje su uznemireni građani uputili vatrogascima odnosila su se na stajaću vodu na cestama te izlijevanje mora koje je zabilježeno u Trogiru u blizini starog čiovskog mosta gdje je dionica od 150 metara ceste i zatvorena.

U jutarnjim satima na cesti iz mjesta Dubci u općini Zadvarje prema Splitu na dvije je kolničke trake palo stablo kojeg su naposljetku uklonili vatrogasci koji su i u splitskom Nazorovom prilazu micali stablo koje je palo na osobno vozilo.

Split, 22.11.2022 – Split i okolicu pogodilo je u utorak jako kišno nevrijeme, a zbog dizanja razine mora uslijed niskog atmosferskog tlaka poplavljene su ceste zbog čega je ponegdje bio otežan promet. foto HINA/ Josip GRÈIÆ/ ik

Voda na prometnicama i ulicama zabilježena je i u Starigradu, Jelsi i Milni na Hvaru kao i na otoku Braču.

Prema riječima Rade Popadića iz Crometeo, udruge koja okuplja hrvatske amatere meteorologe, cijela je Dalmacija u središtu jesenske Genovske ciklone.

“Do 17 sati dvije se postaje ističu po broju oborina na dnevnoj bazi, i to postaja Roglići na Biokovu, gdje je palo 103 litara po četvornom metru, u Vrgorcu i Biteliću kod Hrvaca zabilježeno je 90 litara kiše po četvornom metru, a situacija u Splitu je različita. I dok je na istoku grada palo desetak litara kiše po kvadratu, na zapadu je zabilježeno 20“, ističe Popadić.

Zbog nepovoljnih su vremenskih uvjeta, prema izvješću HAK-a, u prekidu su katamaranske linije Vis – Split, Jelsa – Bol – Split, brodska linija Ubli – Vela Luka – Hvar – Split i trajektne Ubli – Vela Luka – Split, Split – Vela Luka – Ubli sa polaskom iz Splita u 5 sati, Vis-Split kao i brzobrodske linije s polaskom iz Milne za Split preko Rogača, s polaskom iz Splita za Rogač te polaskom iz Rogača za Split u 15,30 sati i ona s polaskom iz Splita za Rogač i Milnu.

U prekidu su i brodska linija Komiža-Biševo, katamaranska linija Korčula-Hvar-Split, trajektna linija Sućuraj- Drvenik kao i trajektna linija 638 Sumartin-Makarska.

Zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta na srednjem i sjevernom Jadranu brod “Marko Polo” će na međunarodnoj liniji L053 Split – Ancona umjesto večeras u 19:45 isploviti iz Ancone sutra u 6:30 sati. Ukrcaj putnika i vozila biti će u predviđeno vrijeme. Dolazak broda u luku Split je u 15 sati, javlja HAK.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Josip GRČIĆ/ ik