bura vjetar vrijeme

U priobalju puše orkanska bura, brojne su ceste zatvorene za sve skupine vozila, donosi HRT. Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema. Trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto. Prekinute su trajektne, brodske i katamaranske linije. Na većini cesta u Gorskom kotaru – ukinuti su zimski uvjeti.

Unatoč buri, radnici HEP-a iz Gospića uspjeli su popraviti kvarove na dalekovodima u Senju i na području Karlobaga, no bez struje je još 860 kućanstava iz Barić Drage, Lukova Šugarja, Prizne i Jablanca. U mraku je i više naselja na području Otočca, Brinja, Žute Lokve, Vrhovina i Plitvičkih Jezera te na području Gračaca, Mazina i Zrmanje prema Obrovcu.

Orkanska bura izazvala je jučer kaos u krajevima uz more – čupala je stabla, rušila krovove i pročelja, prevrtala automobile. Najjači udar bure izmjeren je u Prizni – 217 km/h, na Pagu oko 200 kilometara, koliko i na Krčkome mostu. Olujni je vjetar otrgnuo mnoge brodice s vezova, a u Splitu su se nasukala dva teretna broda. U Kninu su oštećeni krovovi dviju osnovnih škola, pa se nastava danas neće održati.

Sljedećih će se sati oborine premještati na istok i jugoistok, ali će vjetar i dalje biti jak, olujni, ponegdje i orkanski. Bit će zamjetno stabilnije, ali ne još posvuda i suho. No, oborine, gdje ih uopće bude, neće biti ni obilne ni dugotrajne. Istočni će krajevi biti među našim najoblačnijima, pri čemu još ponegdje može pasti malo kiše i snijega.

Uz uglavnom umjeren, ponegdje i jak sjeveroistočnjak jutarnja će temperatura biti od 1 do 3, a poslijepodneva oko 7. Slična će biti i u središnjoj Hrvatskoj, iako će prevladavati sunčano. No, vjetar će u većini mjesta biti češći i jači nego na istoku.

Još vjetrovitije će i dalje biti u gorju, te posebice na sjevernom Jadranu, gdje je zbog i dalje jake i olujne, gdjekad i orkanske bure – mala vjerojatnost normalizacije prometa – i uz obalu, i na moru, koje će prema otvorenome biti i uzburkano.

Malo snijega može još pasti ponajprije u Lici. Temperatura zraka u gorju ujutro oko -3, a danju samo malo iznad nule. Na Jadranu najniža od 3 do 6, poslijepodne od 10 do 13 stupnjeva. U Dalmaciji danju hladnije i oblačnije, te podjednako vjetrovito i valovito.

Najveća mogućnost povremenih oborina je u unutrašnjosti, ponajprije za snijeg uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, pa čak i u Konavlima, a kratkotrajna kiša ne smije se isključiti ni uz obalu, uglavnom prijepodne.

Temperatura ujutro bit će od nule do 5, a poslijepodne oko prohladnih 9 stupnjeva, koje će se uz jaku i olujnu buru činiti još i hladnijima.

U subotu će diljem Hrvatske biti zamjetno sunčanije, ali na Jadranu uz još jaku, ponegdje i olujnu buru, koja će u nedjelju osjetnije slabjeti. Stoga će poslijepodnevna temperatura zraka biti u porastu, ali će tijekom jutra još biti relativno hladno. U unutrašnjosti još i hladnije, uz najčešću temperaturu od -6 do -1, u gorju i oko -10.

No, uz barem djelomice sunčano vrijeme i sve slabiji vjetar poslijepodnevne će vrijednosti u većini kopnenih krajeva, uz iznimku gorskih, biti blizu 10 stupnjeva, na suncu i više.

Dakle, sljedećih će dana vremenske prilike biti sve povoljnije, no, bura će još nekima prouzročiti nevolje.