e-katastarFoto: HRT

U Državnoj geodetskoj upravi u primjenu je pušten e-Katastar – sustav podnošenja zahtjeva te izdavanja katastarskih podataka elektroničkim putem. Od sada se odmah mogu dobiti informacije iz katastra i zemljišnih knjiga. Zahtjevi se podnose elektroničkim putem na portalu oss.uredjenazemlja.hr i putem sustava e-Građani. Sustav su u rad pustili premijer Andrej Plenković te ministri Ante Šprlje i Lovro Kuščević.

Informacije iz katastra i zemljišnih knjiga moći će se dobiti odmah, a svi će se digitalizirani podaci u svakome trenutku moći provjeriti. Pristup katastarskim podacima elektroničkim putem ostvaruje se putem OSS-a(oss.uredjenazemlja.hr) i putem sustava e-Građani. Implementacijom portala OSS-a omogućeno je da od danas građani, tijela javne vlasti i pravne osobe elektroničkim putem podnose zahtjeve i preuzimaju katastarske i zemljišnoknjižne podatke koji se vode i održavaju u ZIS-u, a to su kopije katastarskoga plana, prijepisi/izvodi iz posjedovnih listova te izvadci iz baze zemljišnih podataka.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako su puštanjem u rad aplikacije One Stop Shop (OSS) dobili novu dimenziju zajedničkog informacijskog sustava i važan pomak u spajanju zemljišnih knjiga i katastra, pojednostavnjenu proceduru i korist za sve građane i investitore. To je olakšavanje pristupa svim katarskim podacima i jednostavnijemu, bržem i učinkovitijem prometu nekretninama.

Izvor: Sloboda.hr/HRT