piranski zaljev

Usmena rasprava o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije pred Arbitražnim sudom u Den Haagu održat će se od 2. do 13. lipnja.

Po rasporedu, u prvom tjednu rasprave Hrvatska će iznosti svoje argumente u ponedjeljak popodne, te u utorak. Slovenija će odgovarati u četvrtak i petak prijepodne.

U drugom tjednu rasprave, od 9. lipnja, Hrvatska će iznositi argumente u ponedjeljak te u utorak prijepodne. Slovenija će odgovarati u četvrtak i u petak ujutro.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić bit će nazočna u sudnici prvog dana rasprave u ponedjeljak, 2. lipnja, saznaje se iz MVEP-a.

Po članku 6. Arbitražnog sporazuma, rasprava neće biti otvorena za javnost, ali će po njenom završetku biti objavljeni sažeci argumenata obiju strana.

Arbitražni sud osnovan je na temelju arbitražnog sporazuma o načinu rješavanja graničnog pitanja koji su vlade Slovenije i Hrvatske potpisale 2009., a u Sloveniji je potvrđen i na referendumu. Predsjednik suda je Gilbert Guillaume, a članovi Bruno Simma, Vaughan Lowe, Budislav Vukas i Jernej Sekolec.

piranski_zaljev_wiki

Hrvatsku pred arbitražnim sudom zastupaju Maja Seršić, predstojnica katedre međunarodnog prava Pravnog fakulteta u Zagrebu i Andreja Metelko-Zgombić, pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova.

Po arbitražnom sporazumu, sud će odlučivati o toku morske i kopnene granice Hrvatske i Slovenije, o vezi Slovenije s otvorenim morem i o režimu upotrebe relevantnih morskih područja. Arbitražni sud primjenjuje pravila i načela međunarodnoga prava, međunarodno pravo, pravičnost i načelo dobrosusjedskih odnosa u svrhu postizanja poštenog i pravednog rezultata, uključujući i sve relevantne okolnosti.

Presuda se očekuje u drugom dijelu 2015., odluka je obvezujuća, a obje su strane više puta izražavale optimizam da će sud presuditi u njihovu korist.

Slovenija početak usmenog postupka u arbitraži dočekuje “s optimizmom”

Slovenska strana pred početak postupka izrazila je optimizam u pogledu konačne presude. Cijela slovenska ekipa u Haag odlazi s optimizmom, dobro smo se pripremili i očekujemo pozitivno rješenje za slovenske interese, rekla je za Slovensku tiskovnu agenciju STA predstavnica ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik, opomunomoćena kao ovlaštena agentica Slovenije u arbitraži.

Slovenija od arbitražnog suda očekuje da odredi tijek kopnene granice, morsku granicu i dodir Slovenije s otvorenim morem, što je naš vitalni interes, dodala je Drenik.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je jučer za Slovensku televiziju da će u Haagu i osobno prisustvovati početku usmene rasprave kako bi naglasio koliku važnost arbitraža ima za Sloveniju, ali da neće sudjelovati u raspravi.

Izvor: HRT
Foto: poskok.info