mercedes tvornica dijelova pisarovina

U ovim teškim vremenima vijest da se u Hrvatskoj otvara neki proizvodni pogon zvuči kao znanstvena fantastika. Još kada tome pridodamo činjenicu da se radi o investiciji ukupne vrijednosti od 22 milijuna eura, da 85 posto proizvodnje osiguravaju za Mercedes te da imaju osiguran plasman proizvoda za čak 12 godina unaprijed, zbilja je teško povjerovati da se radi o ulaganju koje se događa u Hrvatskoj. No upravo je to pošlo za rukom tvrtkama neobična imena Kralj Metala Kovnica i Kralj Metala Alati, čiji su vlasnici Nijemci (grupa König Metall), a koji danas otvaraju pogon u poduzetničkoj zoni u Pisarovini.

Kralj Metala Kovnica i Kralj Metala Alati osnovane su kao peta i šesta podružnica grupe König Metall 2013., koja je svojim tvornicama u Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Kanadi, Hrvatskoj, Rusiji i sa 700 zaposlenih diljem svijeta globalno aktivan dobavljač automobilske industrije specijaliziran za obradu lima i cijevi.

>>> 3 MILIJARDERA I 250 MILIJUNAŠA: Ovo je popis 50 najbogatijih ljudi u Hrvatskoj!

“Radi se o investiciji od 100 milijuna kuna u prvoj fazi i ona je u potpunosti strana investicija. Planirana je izgradnja pogona u Pisarovini u tri faze: prva je faza otvaranje pogona za štancanje dijelova za automobile. Ta je faza završena ovim današnjim danom. Druga je faza izgradnje hale alatnice za matičnu kuću König Metall, a treća je faza predviđena za 2016., kada planiramo proširiti kapacitete štancanja”, kazao je u razgovoru za tportal zamjenik direktora Kralja Metala Kovnica i Kralja Metala Alati Danijel Martinko.

Prema njegovim riječima, kada u cijelosti sve planirano bude i realizirano, bit će to investicija teška 22 milijuna eura.

U Pisarovini u konačnici namjeravaju zaposliti ukupno 180 ljudi.

“Već sada imamo alatnicu u sklopu bivših pogona Končara u kojoj radi 62 ljudi. Proizvodnja u Pisarovini službeno kreće 1. studenoga i ondje će za početak raditi 15-ak ljudi, a do kraja godine planiramo da ćemo imati 40-ak zaposlenika, koji će u konačnici raditi u tri smjene”, dodao je Martinko. Radi se o alatnici specijaliziranoj za proizvodnju alata za obradu lima i alata za tlačno lijevanje.

“Istina je da imamo osiguran plasman proizvoda za čak 12 godina unaprijed. Čak 85 posto proizvodimo za Mercedes, prvenstveno kamionske dijelove, ali i dijelove za osobne automobile. Prema narudžbama iz Mercedesa, za očekivati je da ćemo morati širiti predviđene kapacitete”, kazao je Martinko.

Kralj Metala Kovnica i Kralj Metala Alati iznikle su iz tvrtke Končar alati (iz grupe Končar elektroindustrija), koja je dugo godina radila za njemačkog partnera, koji ju je u konačnici i preuzeo.