socijalna samoposluga osijek

U suradnji grada Osijeka i humanitarne udruge “Rijeka ljubavi” u Osijeku je u srijedu otvorena socijalna samoposluga, projekt koji je s oko 200 tisuća kuna financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Građani će usluge samoposluge korisiti na temelju iskaznica koje će se izdavati u Gradskoj upravi

Samoposluga će prehrambenim proizvodima opskrbljivati socijalno ugrožene građane. Oni će njene usluge korisiti na temelju iskaznica, koje će se izdavati u Gradskoj upravi.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić kazao je kako socijalna osjetljivost nalaže pomaganje osobama u potrebi, ali da zbog otvaranja ovakvih objekata može biti samo djelomično sretan. Zahvalio je donatorima i svima koji su sudjelovanjem u realizaciji toga projekta pokazali da “postoje ljudi i institucije koji nisu zaboravili čovjeka”.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić kazao je kako će biti puno zadovoljniji kada više ne bude bilo potrebe za otvaranjem ovakvih objekata i pučkih kuhinja. Dodao je kako Županija godišnje izdvaja više od 3,5 milijuna kuna za različite programe socijalne skrbi.

Socijalnu samoposlugu blagoslovio je nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, izrazivši nadu da će se oni koji tu budu dolazili osjetiti prihvaćenima i potvrđenima u svom ljudskom dostojanstvu, unatoč situaciji koja ih je prisilila na njezino korištenje.

Osim u Osijeku, danas je socijalna samoposluga otvorena i u Belom Manastiru. Tako su se ova dva istočnohrvatska grada pridružila Vukovaru i Vinkovcima, koji već neko vrijeme imaju socijalne samoposluge. Treba li se itko dičiti otvaranjem ovih objekata, osim onih koji svoju ljubav i solidarnost poklanjaju onim najsiromašnijima? Sigurno ne. U najplodnijem i nekad najbogatijem kraju naše domovine otvoriti socijalnu samoposlugu – to je za ‘pokriti se ušima’. (Hina)