karlovac poplava opasnost

U Karlovcu je oko pet sati proglašeno izvanredno stanje zbog visokog vodostaja Korane i Kupe, a sirene za opću opasnost oglasile su se u 9.10 sati. Damir Jelić, gradonačelnik Karlovca donio je odluku o evakuaciji stanovništva na području pojedinih mjesnih odbora i gradskih četvrti. U 11 sati upućen je poziv preko Radio Mrežnice svim Karlovčanima koji su u snazi da se hitno da se uključe u pomoć za obranu od poplave! Prema najnovijim informacijama Korana brzo raste i potrebna je sva pomoć. “Svi koji mogu neka dođu što prije na Foginovo kupalište ili kod Hotela Korana”, navodi se u pozivu.

Jutros od šest sati se u kritičnim naseljima provode aktivnosti izmiještanja materijalnih dobara i bolesnih i nepokretnih osoba na više katove objekata uz pomoć pripadnika operativnih snaga zaštite i spašavanja, a pod zapovjedništvom nadležnih vatrogasnih zapovjednika za pojedine sektore, javljaju agencije.

Na terenu je oko sto vojnika, 120 vatrogasaca, sa šest čamaca, 15 pripadnika HGSS-a i četrdesetak radnika svih gradskih tvrtki s operativom, a podižu se zečji nasipi i u gradskoj četvrti Rakovac, inače branjenom djelu grada, rekao je danas nakon sjednice združenog stožera Karlovačke županije i Grada Karlovca gradonačelnik Damir Jelić.

U protekla 24 sata na Karlovac su, prema podacima karlovačke Glavne meteorološke stanice, pale 62 litre kiše po četvornom metru, još i više u gornjem toku sliva rijeke Korane, i to u uvjetima već izlivene rijeke i potpuno vodom zasićenog tla, tako da se tijekom dana očekuje novi vodeni val Koranom. Njezin je vodostaj već sada 784 centimetra te se ulijeva u Kupu, čiji pak je vodostaj 795 centimetara, koja neće moći prihvatiti te količine vode bez dodatnog plavljenja.

“Nikada u povjesti na Veljunu nije bila zabilježena ta razina, pa smo se odlučili na evakuaciju. Tiha uzbuna traje još od šest sati za dio Logorišta, Mekušja i Mostanja uz Koranu, te uz više mjesta u Pokupskoj dolini. Evakuaciji se dio stanovništva protivi, a bilo bi dobro da se svi discipliniraju, jer bolje da i pretjeramo u oprezu, nego da netko strada”, poručio je gradonačelnik Jelić.

Vreće se pune na Foginovom kupalištu uz Koranu, evakuirano se stanovništvo smješta u školu Švarča, a zečji nasipi grade svuda gdje je to potrebno, a otežano se i prometuje.

Promet je u prekidi i na državnoj cesti D 36, u prekidu je promet kroz podvožnjak Ilovac i Grabrik – Rakovac, pod vodom su ceste Logorišted-Mala Švarca, Donje Mekušje-Husje-Kobilić, Gornje Mekušje-KAmensko, Donji Piselci uz Dobru, a teško je stanje i u općini Barilović gdje je pod vodom županijska cesta, koja nikada nije bila poplavljena.

Autobusi za prijevoz mještana s područja Donjeg Mekušja, Kobilića Pokupskog i Husja nalaze se na vojnom poligonu Kamensko, a za područje Logorišta i dijela Male Švarče na parkiralištu groblja Sveta Dorotea. Stanovnici Gornjeg i Donjeg Mekušja, Kobilića Pokupskog i Husja bit će zbrinuti u sportskoj dvorani OŠ Turanj, s područja Mostanja u dvorani OŠ Švarča, a s Logorišta i dijela Male Švarče u sportskoj dvorani OŠ Grabrik.Iz Kobilića Pokupskog, Husja, Donjeg i Gornjeg Mekušja, Mostanja, Logorišta, Male Švarče, Turnja, te iz Belajskih Poljica u općini Barilović. Iz Hrvatskih voda izvješćuju kako je u gornjem dijelu vodotoka rijeka Korane i Kupe zabilježen iznadprosječan porast vodostaja koji nadmašuje vodostaje iz veljače kada je bilo poplavljeno oko tisuću kuća.

Za sve informacije o postupcima za vrijeme izvanrednih mjera mještani se mogu obratiti u zapovjedna mjesta u pojedinim sektorima i to za Pokupsku dolinu u Vatrogasni dom DVD Donje Mekušje, za Gornje Mekušje u Vatrogasni dom DVD Gornje Mekušje, za Mostanje u Osnovnu školu Švarča, za Logorište kod crkve Sv. Doroteja i za Pokuplje u DVD Hrnetić Novaki.

Za sva ostala mjesta na području grada Karlovca koja su ugrožena poplavom ili imaju posljedice noćašnjeg nevremena, mještani se trebaju obratiti predsjednicima mjesnih odbora i gradskih četvrti, te se građani mole da prate lokalne medije koji će ih pradobno izvještavati o svim aktivnostima.

U Sisačko-moslovačkoj županiji, u Letovaniću, već nekoliko dana traje borba s Kupom, a u pomoć stiže i 120 vojnika. Danas se očekuje i dolazak vodenog vala iz Slovenije.

“Nekakvih 2500 kubika nam dolazi iz Slovenije. U tom slučaju vjerojatno ćemo otvarati postaju Prevlaka, da rasteretimo nizvodni dio jer dolje imamo dosta dionica nasipa koja saniramo od poplava u svibnju, pa moramo sniziti vodostaje da oni ne bi bili ugriženi”, rekao je Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda.