u ime obitelji milan bandić

Na jučerašnju vijest da je podignuta optužnica protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog toga što je Grad Zagreb financirao edukativne letke, plakate i besplatno ustupio za davanje potpisa 51 štand za referendumsku inicijativu “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”, udruga “U ime obitelji” reagirala je priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

“Županijsko vijeće je USKOK-u srušilo optužnicu povezanu s financiranjem edukativnih letaka i štandova u svrhu prikupljanja potpisa za referendum o izbornom sustavu. USKOK je tu optužnicu ponovo podigao u srijedu i time pokazao kako i dalje pokušava  ono što je sasvim uobičajeno u gradu Zagrebu – financiranje društvenokorisnih događanja – prezentirati kao kazneno djelo. 

Građanska inicijativa „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ odlukom Grada Zagreba od 11. rujna prošle godine dobila je na korištenje 51 štand na kojem su se kroz 2 tjedna, od 21. 9. do 5. 10. 2014. potpisivali građani koji su zatražili promjenu izbornog sustava, odnosno uvođenje preferencijalnog glasovanja bez cenzusa, ujednačavanje broja birača u izbornim jedinicama, zabranu zajedničkih izbornih lista kojima velike stranke u Sabor uvode stranke koje nemaju gotovo nikakvu potporu birača, uvođenje dopisnog i elektroničkog glasovanja itd.

Isto tako grad Zagreb je osigurao edukativne letke koji tumače zašto je postojeći izborni sustav nepraveden i zašto je doveo do toga da su glasovi više od 600.000 Hrvata koji su glasovali na prošlim parlamentarnim izborima, 2011. godine, pridruženi SDP-u ili HDZ-u, odnosno strankama za koje ti birači uopće nisu glasovali. Ti su letci podijeljeni građanima.

Građanska inicijativa uputila je početkom 9. mjeseca prošle godine zamolbu svim hrvatskim gradonačelnicima da pomognu na isti način – dodjelom besplanih štandova, tiskanjem edukativnih letaka i plakata, besplatnom dodjelom promidžbenog prostora u vlasništu hrvatskih gradova. I ovom prilikom izražavamo zahvalnost svim gradonačelnicima koji su se odazvali pozivu inicijative – osobito gradonačelniku glavnog grada Hrvatske.

Držimo da kad građani podržavaju određene društvene promjene, kao što je promjena izbornog sustava, financiranje edukativnih letaka i štandova ne može se ni na koji način tumačiti kao kazneno djelo, osim ako želimo doći u situaciju da se za svaku donaciju grada Zagreba saziva skupština grada ili lokalni referendum.

U ime obitelji smatra da će se pritisci, koji su bili na svjedoke i njihovo okruženje nastaviti, budući da je iz ponovljenog podizanja iste, već jednom srušene optužnice, vidljivo da takve optužnice ne mogu opstati. Pritisci koji su bili nastavit će se jer USKOK pokušava dokazati kazneno djelo kojega nema.

Državno odvjetništvo i USKOK  izdvojili su U ime obitelji  između 400 udruga čije je aktivnosti Grad Zagreb prema istoj proceduri financirao u prošloj godini. Stječe se dojam da se državne institucije koriste za vršenje političkog pritiska na udrugu s kojom se aktualna vlast ne slaže  umjesto da se Državno odvjetništvo pozabave stvarnom korupcijom i zloupotrebom položaja ministara u aktualnoj vladi koji su, kako tvrde stručnjaci, a sada i Državna revizija, Croatia osiguranje prodali Adris grupi za 3,5 milijarde kuna nižu cijenu od realne“, stoji u priopćenju udruge “U ime obitelji”.