uio

Udruga U ime obitelji u rujnu pokreće izjašnjavanje birača o potrebi raspisivanja referenduma o izmjeni Ustava kako bi se promijenio izborni sustav.

Članica udruge Željka Markić je na današnjoj konferenciji za novinare najavila kako će se birači o potrebi raspisivanja referenduma izjašnjavati od 21. rujna do 5. listopada na brojnim mjestima po cijeloj državi.

Referendumom želimo u Ustav unijeti načela poput preferencijalnog glasovanja bez cenzusa i mogućnosti glasovanja elektroničkim i dopisnim putem za sve državljane, istaknula je Markić.

Predsjednik udruge Lino Zonjić kazao je kako postojeći izborni sustav nije pravedan iz više razloga te da saborski zastupnici dobivaju mandat nezasluženim glasovima. Takvih je nezasluženih glasova, rekao je, na prošlim izborima bilo više od 600.000, s obzirom da je glas svakog četvrtog birača dodijeljen kandidatu kojem ga oni nisu željeli dati.

Voditelj pravnoga tima udruge Krešimir Planinić pojasnio je kako je smisao referendumske inicijative uvesti preferencijalne glasove, ali bez cenzusa. Model je sličan onom kod izbora za Europski parlament, no bez potrebe osvajanja bilo kakvog postotka koji jamči prelazak izbornog praga, već prvi dobiva mandat onaj koji dobiva najviše glasova i tako redom dalje. To, uvjerava Planinić, znači da bi o redoslijedu na listi u cijelosti odlučivali birači.

Izvor: HRT